Macskagyökér


Macskagyökér

Februárban gyűjthető gyógynövényünk a Macskagyökönke gyökere.

Már a rómaiak ismerték nyugtató hatását, nevét is (Valeriana officinalisL.) Gyökerében 0,1- 0,5 % illóolaj van, mely valeriánsavat tartalmaz, ennek borneol nevű hatóanyaga csökkenti a reflexingerlékenységet, az izovaleriánsav észterek pedig nyugtató hatásúak. Ezért a macskagyökér nyugtatja a központi idegrendszert, csökkenti, megszünteti a félelemérzést, a szorongást. Értékét növeli, hogy mellékhatásai nincsenek, mint a gyógyszereknek, nem befolyásolja károsan a szellemi, fizikai teljesítményt, sőt fokozza a koncentráló és szellemi teljesítőképességet. Enyhe görcsoldó hatása végett, ideges szívgörcs esetén nyugtató. Három javallata van: idegi ingerlékenység; az ideges álmatlanság; az ideges szívpanaszok, szívdobogás esetén használjuk.

Alvászavar általában az idegi kimerültség, a szellemi túlterheltség következménye, komlóval a macskagyökér tea 2-3 nap után már könnyebb elalvást, majd egyre növekvő alvásidőt és mély pihentető alvást biztosít.

Szívnyugtatóként a vérszegény, és ideges embereken a szívműködés zavaraiban nyilvánul meg. Csökkenti a pulzusszámot és a vérnyomást. Fokozhatjuk hatását citromfűvel, galagonyavirággal, veronikafűvel.

Idegi eredetű emésztési zavarok esetén is kitűnő. A gyomor-, és bélgörcsök, emésztési zavarok hányinger, hányás és bélingerlékenység ellen javallott. Fokozhatjuk hatását: ánizzsal, köménnyel, kamillával, komlóval.

 

Ha macskagyökérteát iszunk, legjobb kombinálni a forrázást és az áztatást: 2 kávéskanálnyi macskagyökeret leöntünk 2 dl forró vízzel, 12 órát állni hagyjuk, leszûrjük, majd meglangyosítva isszuk.

 

További februárban gyűjthető gyógynövények:

- Édesgyökér (légúti betegségekre, élénkítő, erősítő hatású)

- Fagyöngy ágrésze (szív-, és érrendszeri betegségre)

- Fűzfakéreg (reuma)

- Iglicgyökér (vízhajtó)

- Kankalingyökér (reuma, köszvény)

- Katángkórógyökér (máj, vese, lép)

- Lestyángyökér (vízhajtó)


Szerkesztés dátuma: szerda, 2013. április 3.
Nézettség: 2,701 Kategória: Gyógynövények » Gazok, vagy mégsem?
Következő cikk: - Anekdóta

Forrás:
www.eletteregyesulet.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: