Magyar konyha - Gyógynövények - Gyógyreceptúrák

   

A burgonya gyógyhatásai
A nyers burgonya hosszú utazásokon a skorbut gyógyszere volt, a népi orvoslás pedig már annak előtte elfogadta, és élt is vele, mielőtt a tudósok megerősítették volna terápiás hasznát. A burgonya napjainkban is fontos C-vitamin-forrásunk. Salaktalanító és lúgosító hatása miatt kiválóan alkalmas regeneráló kúrák alapjaként.
A csipkebogyóból készült por hatékonyabban csökkenti az ízületi fájdalmat, mint a Panadol
Az Osteoarthritis ( Magyarországon általában arthrosisnak nevezzük; gyulladásos ízületi betegség panaszai és tünetei) vizsgálata közben jutottak erre az eredményre a Kalifornia Egyetem és a Fredericksburg kórház munkatársai és az eredményeket a közelmúltban publikálták a Osteoarthritis and Cartilage című magazinban. Az arthrosis gyakori formája az ízületi bántalmaknak.
A napraforgómag csíra
A fogyókúrázók legkedveltebb csírája. Kellemes ízű, jódtartalmú, vízhajtó hatású. Jótékony hatással van a cukorbetegségekre. Igen sok foszfort, kalciumot, fehérjét és E-vitamint tartalmaz. Az összes aminosavat tartalmazza (30% fehérje), méregtelenítő, tisztító, vízhajtó. Magas a rosttartalma, az egészséges bélflórát táplálja.
A stressz elűzésére citromfű
Citromfű a stressz elűzésére   Mi lehetne kellemesebb és lazítóbb élmény, mint nap végén elmerülni a fürdőkádban? Ha egész nap stresszeltél, és szeretnéd lecsendesíteni az elmédet, a citromfű csodákat tehet az idegeiddel.
A zöldséglevek gyógyító hatása
    Kóros állapot            Ajánlott zöldséglé   artériás lerakódások -  hajdinacsíra asztma - búzafű, fejes káposzta, karalábé, kelbimbó, kelkáposzta, napraforgó levele, retek, reteklevél, sárgarépa álmatlanság - fejessaláta, zeller bélpanaszok - zsázsa bőrbetegségek - búzafű, cékla, céklalevél, endívia, karalábé, mángold, napraforgó levele, paprika, paradicsom, petrezselyem,...
A “lecsendesítő” növény
A citromfű (Melissa officinalis) a menta család egy tagja úgy ismert a népi gyógyászatban, mint a “lecsendesítő fű”. Már a középkor óta alkalmazták a feszültség és az aggodalom csökkentésére valamint alvási problémák enyhítésére. Már a középkor előtt is áztattak citromfüvet borba, hogy emelje annak erejét és segítse a sebek gyógyulását.
Almasavó
Almabort vízzel, tejjel egyenlõ részben összeöntünk és felmelegítjük. (nem fõzzük.) A melegítéskor egy túrószerû anyag válik ki, ekkor szitára, vagy szûrõre öntjük, a túró a szûrõn marad, A szüredékbõl 1-2 evõkanálnyit fogyasztunk köhögés, lepedékes nyelv, étvágytalanság esetén.
Ánizslikõr
30 gr ánizsmagot összetörünk mozsárban és két héten keresztül 0,7 liter gabonapálinkában érleljük. A készítményt átszűrjük. Lehűlt szirupot keverhetünk bele. Hasmenés esetén 1-2 evõkanállal fogyasztunk belõle.
Az álmatlanságra Valeriana
Valeriana az álmatlanságra   Ha stresszes életet élsz és szívesebben fordulsz a természethez, a macskagyökérnek is nevezett gyógynövény értékes valeriánsavat tartalmaz, ami altató, nyugtató, pihentető hatású, emellett oldja a szorongást, a stresszt, továbbá hatékony segítséget jelenthet az emésztési problémák kezelésére is.
Az izzadás megakadályozására Zsálya
Zsálya az izzadás megakadályozására   A kék-lila virágú gyógynövény rendkívül gazdag esszenciális olajokban, amelyek lazítják és relaxálják a szervezetet. A fertőtlenítő tulajdonságáról is ismert zsálya jó szolgálatot tehet a megfázás, a torokfájás, a mandulagyulladás tüneteinek csillapítására, egyes bőrproblémákra, míg illóolaja nyugtató, erősítő és étvágyjavító hatású.

51 cikk | 1 / 6 oldal