Magyar konyha - Gyógynövények - Gyógyreceptúrák

   

Citrombor
Zelenyák János: „A citromlé borban fõzve hasat indít és kitűnõ izzasztó szer.”
Csipkebogyólikõr
1 kg érett csikebogyót üveg, vagy zománcozott edényben áztassunk 14 napig 1 l alkoholban. Áztatás után leszűrjük, szitán átpasszírozzuk. Az így nyert pépes anyaghoz tetszés szerint szirupot adunk. Mivel nem fõztük, jól hasznosuló kivonatot kaptunk. Különösen jó hólyag- és vese-problémánál 1 kanálnyit bevenni.
Csontritkulásra mák!
Hát ezt jó tudni a mákról!!!   Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő.
Ecetes-vizes göngyölés
Ott ajánljuk, ahol a testet a meghűlésekkel szemben kell megedzeni.
Faeperlekvár
Az epret víz nélkül szétfõzzük egy lábasban, leszűrjük a levét, és annyi mézet adunk hozzá, hogy sűrű szirup legyen. Ebbõl a szirupból együnk torokgyulladás esetén.
Fejessaláta fõzet
Készítése: Hideg vízbe tesszük a fejessalátát és félig lefedve kis lángon fõzzük 5 percig. Lefekvés elõtt egy pohárral iszunk a langyos fõzetbõl. Hörghurutra.
Fenyőfürdő
Az összes fenyõfajta (vörös-, jegyenye-) rügyeibõl, ágacskáiból megfõzhetjük és a szüredéket a meleg fürdõhöz öntjük. Elsõsorban idegbántalmaknál, az idegek megnyugtatására és erõsítésére használjuk, hetenként 2-3-szor. Lazítja az izmokat, fokozza az anyagcserét.
Hagyma gyógylé
Vöröshagymát apróra vágunk, olajban aranybarnára dinszteljük, fél liter hideg vízzel felöntjük, és addig fõzzük, míg a hagyma teljesen áttetszõvé válik. Ezután kevés zöldséglevet öntünk hozzá, és jól összekeverjük. Leszûrés után az áttetszõ levet esszük. A Breuss-féle rákterápia része. Máj és epebajban szenvedõ rákos betegek inkább hasonlóképpen készült babhéjlevest fogyasszanak.
Hagymabor
Két fej apróra vágott hagymát és egy marék köménymagot 10 napon át fél liter fehér borban érlelünk. Leszûrjük. Étkezés után egy likõröspohárnyit igyunk. Gyomorfekélyre.
Hányinger ellen gyömbér
Gyömbér a hányinger ellen   Már a régi kínaiak is gyömbér rágcsáltak a tengeribetegségek ellen, ami remek görcsoldó, fájdalomcsillapító, étvágyfokozó és emésztést elősegítő afrodiziákum. A gyógynövény illóolajában lévő komponensek hatása megegyezik a kémiai gyógyszerekkel, ám azokkal ellentétben a gyömbér nem stimulálja a központi idegrendszert.

51 cikk | 2 / 6 oldal