Magyar konyha - Gyógynövények - Gyógyreceptúrák

   

Hársfa virág
A Tilia cordata (kislevelű hárs) vagy Tilia platyphyllos (nagylevelű hárs) virágai igen értékes drognak számítanak, ami a magyar gyógyszerkönyvben is szerepel. Hazánkban igen elterjedt fáról van szó és könnyen felismerhető. A virágjának gyűjtéséhez nem kell túl komoly eszköz, csupán arra kell figyelni, hogy forgalmas utaktól távoli, tiszta virágot gyűjtsünk.
Ibolyaolaj
Üvegbe ibolyafüvet tesznek, felöntik olajjal (oliva-, napraforgó) bedugaszolják és 30 napon át napra teszik érlelni. Ezután megszûrik, és az így kapott olaj fejfájás elmulasztására, vagy lázas betegek bedörzsölésére használatos.
Ibolyaszirup
1 dl vízzel leforrázunk 5 dg ibolyavirágot és gyökeret, 24 órai állás után leszűrjük, és a gyengén felmelegített szüredékben 15 dg cukrot feloldunk. Meghűléskor, köhögésnél vegyünk be kétóránként 1 evõkanálnyit, jó köptetõszer.
Idegbor
Szent Hildegárd receptje. Fél kávéscsészényi fehérbort kis edényben tûzön felforralunk, a kávés-csészében kevés hideg vizet tartunk készenlétben, a gyorsan forrósodó bor mellett állunk, és közvetlenül a forrás elõtt beleöntjük a hideg vizet. Rögtön levesszük a lángról, beleöntjük a kávés-csészébe és kortyolva megisszuk.
Immunerősítés csak természetesen
A brokkoli már jól ismert a táplálkozástudományban előnyös élettani tulajdonsága miatt. Elsősorban a rák ellenes hatása miatt került a tudomány látóterébe, és mára sikerült meghatározni azt az összetevőjét, ami legfőképpen ezért felelős. Dr. Jonny Bowden: A 150 legegészségesebb étel a Földön című könyvében a brokkoli az első tízben szerepel.
Kakukkfűszörp
10 dg kakukkfüvet 2 dl vízzel leforrázunk, húszpercnyi állás után leszűrjük. A szüredékhez 20-30 dg cukrot adunk és szirupsűrűségűre befõzzük. Szamárköhögés, tüdõgyulladás, gyomorhurut esetén fogyasztjuk.
Kamilla a gyulladásokra
Kamilla a gyulladások csökkentésére   A kamillát az illata miatt az ókori görögök "a föld almájának" is nevezték, az egyik legismertebb gyógynövényünk fájdalomcsillapító hatása évezredek óta ismert.
Karmelita szesz
Már 1611-ben gyógyszerként használták. Fõ alkotórésze a citromfű, mely az egész szervezetet védi a meteorológiai hatásoktól. Csipetnyi citromfű levelet, izsópot, bazsalikomot, mentát és zsályát, valamint egy evõkanálnyi ánizst két liter pálinkában 20 napig kell áztatni, majd leszűrni és gondosan lezárva tárolni. Naponta kétszer kb.
Körömvirág olaj
Egy alkalmas üveget megtöltünk friss, vagy szárított virággal, felöntjük meglangyosított olivaolajjal. Egy hétig érleljük, leszûrjük, hûvös helyen tároljuk. Bõrbetegségre, sebek kezelésére.
Krumplipakolás
Héjában fõtt krumplit péppé nyomunk, egy kendõre kenjük. A gyulladt testrészre kötjük. Meleg kendõvel átkötjük, rögzítjük. 1 óra hosszat maradjon fenn. Szükség szerint ismételhetõ. Gégegyulladásra, tüdõgyulladásra, puffadásra, kelésekre.

51 cikk | 3 / 6 oldal