Magyar konyha - Gyógynövények - Gyógyreceptúrák

   

Lenmagpakolás
Lenmaglisztet forró vízzel vagy tejjel péppé fõzzük és lenvászon közé téve amilyen melegen csak bírjuk a beteg testrészre kötjük. Felhasználjuk kelések, furunkulus, stb. érlelésére, lágyítására, Epegörcsre.
Mandulabor
Borban fõzve az összetört mandula gennyes sebeket, koszmót tisztít és szárít.
Mandulatej
1/4 csésze nyers mandula,  1 csésze hideg víz A meghámozott mandulát (forró vízbe merítve könnyen lejön a héja) tegyük turmixgépbe, és 1 pohár hideg vízzel 2-3 percig mixeljük, amíg fehér tej lesz belõle. Szûrve ihatjuk. Így készül a szezámmagtej is.
Mézes, köhögés elleni cukorka házilag
Kaptam egy receptet, még nem próbáltam, de biztosan ki fogom próbálni, mert nálunk gyakori probléma a köhögés és a torokfájás. Hűlés, megfázás, torok fájás, köhögés, nátha esetén, ha nem olyan komoly a baj,hogy orvoshoz kell rohannunk, jobban tesszük, ha természetes módszereket vesszük igénybe, hisz azok alig igényelnek anyagi ráfordítást is, és mégis csak természetes.
Mogyoróbor
A mogyoró bele megsütve vagy megtörve és kevés borban áztatva jó hatású hurutnál, náthánál. 5 deka tört vagy sült mogyorót 3-4 napig kell fél liter borban áztatni. Reggel kis pohárkával kell bevenni belõle. (Z.J.)
Oliva levél kivonat
Egyetlen adag élő olíva levél kivonat meg fogja győzni arról, hogy ez egy különleges anyag. A benne található legerősebb gyógynövény hatóanyag a oleuropein, ami úgy ismert, mint rendkívül erős, természetes baktérium és vírus ellenes anyag.
Õszibarackszirup
Zelenyák János lekéri plébános receptje. „Az õszibarackot szeptember elsõ felében szedd le, törd össze magostul, pácold 24 óráig cserépedényben, facsard ki a levét és adj hozzá mézet vagy cukrot. Egy liter baracklébe fél deci méz adandó.Az így elkészített lé egy évig is eltart. Mint gargali-záló szer jó hatású torokbajoknál;..”
Prosztatabor
Szent Hildegárd receptje. Gilisztaűzõ varádics levelének levét borba kell önteni, annyit, hogy kellemes itallá váljék. Ebbõl naponta többször néhány kortyot kell fogyasztani hosszabb idõn keresztül.
Rekedtségre útifű
Útifű a rekedtségre   Az "utak uralkodója" egyik legismertebb gyomnövényünk, ami antibiotikus hatását olyan értékes összetevőinek köszönheti, mint a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tannin, illetve a sebgyógyulást elősegítő cink.
Reumabor
Szent Hildegárd receptje. „Ha mindenütt fáj, szaggat, igyál éhgyomorra, fõleg reggeli elõtt, de akár minden étkezés elõtt tiszta fodormentalevelet borban. Néhány napon át egy-egy kortyot. Majd tarts szünetet, amíg a hatása tart. (Kb. 2 evõkanálnyi összevágott fodormentalevél fél liter borban áztatva.)„

51 cikk | 4 / 6 oldal