Magyar konyha - Gyógynövények - Gyógyreceptúrák

   

Rozmaringos zsályabor
30 g friss rozmaring- és 10g zsályalevelet leöntünk 1 liter száraz vörösborral, melyet elõzõleg majorannával, fahéjjal és korianderrel fûszereztünk. A keveréket egy hétig állni hagyjuk, majd reggel és délben egy pohárkányit mézzel fogyasztunk belõle. Alacsony vérnyomásra.
Sópaszta
A sót kevés vízzel sûrû pasztává keverjük, és a fájó izmokra tesszük. 10 perc múlva meleg vízzel lemossuk, szárazra dörzsöljük. Izomlázra.
Szemvidítófű a szemmel kapcsolatos panaszokra
Szemvidítófű a fáradt szemekre   Mint ahogy a neve is jelzi, az antibiotikus hatású szemvidítófű a szemmel kapcsolatos panaszokra jelenthet gyors segítséget, így például az enyhe kötőhártya-gyulladásra, az árpára, ám a fejfájást, az álmatlanságot, a köhögést, vagy a szénanáthát is csillapíthatod vele.
Szénapolyvafürdõ
Ezzel a kezeléssel az anyagcserét, a vérkeringést serkenthetjük, és a szervek fokozottabb életmûködését eredményezzük. A szénapolyva meleg pakolás felmelegít, megizzaszt, Csodálatos eredmény érhetõ el tüdõgyulladás, mellhártyagyulladás, petefészek- és méhgyulladás, köszvény, reuma, hólyag- és vesebántalmaknál.
Szénavirág borogatás
A mezõn található virágokat, füveket, leveleket használjuk fel. Elsõsorban fájdalomcsillapító hatása jelentõs. Szívesen alkalmazzák derékzsába kezelésére. Kedvelt virágainkkal töltsünk meg egy megfelelõ méretû vászonzacskót. Öntsük le forrásban lévõ vízzel, és hagyjuk a vízben állni 10 percig. Utána nyomkodjuk ki belõle a vizet, és helyezzük az ápolandó testrészünkre a zacskót.
Szirupok
A vadon termõ és termesztett gyümölcsökbõl készíthetõ. A gyümölcsöket összetörjük, elnyomkodjuk, és 15-20 fokon nem lezárva, csak befedve erjedni hagyjuk 3-6 napig, miközben többször összekeverjük. Ezután a mennyiségnek megfelelõen feleannyi cukorral szirupsûrûségüre befõzzük. A kész fõzetet átszûrjük, ruhán keresztül, akár többször is. A szirupokat hûvös helyen tartjuk.
Szójatej
Hozzávalók: 3 csésze sárga szójabab,  6 dl víz A szójababot 12 órán át beáztatjuk, duzzadni hagyjuk. Leöntjük az áztatóvizet, jól átöblítjük. Minden egyes csészényi megdagadt szójababot kb. 2 csésze forró vízzel mixerben pürévé keverünk, ha kész nagy fazékba öntjük. Közepes lángon, állandó kevergetés közben felfõzzük.
Túrópakolás
Sovány túróhoz pár csepp ecetet és annyi tejet adunk, hogy kenhetõ legyen. Kenjük egy vászondarabra, a felhasználásnak megfelelõen. (Nyakra kisebb, mellkasra nagyobb) Tegyük fel a gyulladt, fájó testrészre. Folpackkal szigeteljük. Meleg ruhával rögzítsük, tartsuk melegen. Addig maradhat fenn, amíg a túró megszárad. Két nap múlva ismételhetõ, ha szükséges. Hörghurut, gégegyulladás.
Ürömbor
Fehér ürömfű,  borsmenta,  rozmaring,  narancshéj,  fahéj,  szegfűszeg keverékét édes borban áztatjuk. Két-három napig érleljük, meleg helyen. Leszűrjük, üvegekbe töltjük. Emésztésjavító, „gyomorkeserû”.
Vöröshagyma tea
A vöröshagyma minden háztartásban megtalálható, nem is gondolnánk, hogy az ételek elkészítésén kívül teaként készítve, is hasznos növényünk. Nekem a nagymamám mondta mindig, hogy köhögésre a legjobb orvosság a vöröshagyma tea.

51 cikk | 5 / 6 oldal