Szőlő


Szőlő

A gyümölcs lábadozó betegeknek ajánlott energiadús táplálék. A magokból finom étolajat préselnek, amit bedörzsölõszerekben is használnak. Gyümölcsét nyersen fogyasztják, vagy szõlõlevet, bort állítanak elõ belõle. A mértékletesen fogyasztott bor élénkítõ, emésztésjavító hatású. A permetezetlen szõlõlevél enyhe hashajtó hatású. Könnyû szülést igér, ha a szõlõ leveleit borban megfõzve az asszony ebbõl iszogat.

A hajtás nedve felfrissíti a szemet. Tavasszal, a szõlõnedv megindulásakor, a venyigék metszésekor gyûjtötték az úgynevezett „semmivizet”, amit szemgyulladásokra, könnyezésre, véraláfutásos szemre használtak.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. november 29. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 936 Kategória: Gyógynövények » Gyümölcsök - Zöldségek
Előző cikk: Szilva Következő cikk: Torma


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: