Bab


Bab

Gazdag fehérjékben, B-vitaminokban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban és kénben. Mindez nagymértékben hozzájárul a bőr, a haj, a körmök állapotának és az egész szervezet anyagcseréjének javításához. Csökkenti a káros koleszterin szintet.

A zöldbablé különösen ajánlható a cukorbajban szenvedőknek, mivel sok olyan fontos alkotórészt tartalmaz, amely feltétlenül szükséges a hasnyálmirigy számára az inzulintermeléshez.

Ne dobjuk el a száraz fehérbab héját! Régóta használják hólyag- és vesebajnál, reumatikus és köszvényes bántalmaknál.

Újabban a cukorbetegek teája, mert vércukor- és acetoncsökkentő hatását találták. Egy csésze babhéjtea 3-5 inzulinegységet pótol. A kínaiak a cukorbetegek ételébe (leves, mártás, főzelék) belefőzik a babhéjat, így az étkezés során veszik magukhoz a hatóanyagot.

Cukorbaj elleni tea: babhéj, lenmag, áfonyalevél egyenlő részben. 1 liter vízzel 6 evőkanálnyit a keverékből 3 órán át főzik. Minden főétkezés előtt egy csészényit fogyasztanak el.

A bokorbab zöld és sárga hüvelyei enyhe vízhajtó és nedvtisztító hatású anyagot tartalmaznak, valamint glukokinin-tartalma miatt erõsíti a cukorhormon, az inzulin hatását is. Ahhoz, hogy a gluko-kininek ki tudják fejteni hatásukat, az inzulinnak jelen kell lennie a szervezetben. Ez lehet a szervezetben jelenlévõ, a Langernhans-sejtek által felépített, vagy külsõ forrásból injekcióval a testbe juttatott inzulin is. Az inzulin hiányát a glukokinin nem tudja pótolni.

A fehér színû bab - miután a száraz babot kicsépelték belõle - egészséges üres hüvelyeit rakjuk el. Teája vércukorcsökkentõ, vérnyomáscsökkentõ, szívmûködést serkentõ, vese- és hólyagbántalmak esetén alkalmazott vizelethajtó hatású. A fehér babot megdarálva gyulladásokra, kelések érlelésére borogatóul használhatjuk.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. november 29. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 2,742 Kategória: Gyógynövények » Gyümölcsök - Zöldségek
Előző cikk: Aszalt szilva Következő cikk: Banán


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: