Spárga


Spárga

Már az egyiptomiak is ismerték, a görögök, rómaiak már termesztették is. Nálunk még mindig elég kevesen ismerik. Tulajdonképpen a növény gyökértörzseibõl, mint oldalrügyek nõnek, ezeket a hajtásokat fogyasztjuk. A fás részeket levágjuk, és a felsõ héját vékonyan lehántjuk.

A spárga kifejezetten lúgos kémhatású élelmiszer. Asparagin nevû alkaloidát is tartalmaz, amely semlegesíti a vér savasságát, tisztítja a különbözõ testszöveteket, az izmokat, eltávolítja a salakanyagokat. A vesekövet is segít feloldani. A spárgalé veszélytelen és hatékony vízhajtó. Segít eltávolítani a vesékbe és az izmokba beágyazódott oxálsavkristályokat, amelyek a csokoládé, vagy az oxálsavban gazdag fõtt táplálékok (spenót, paradicsom) túlzott fogyasztása nyomán rakódnak le. (Ha az említett zöldségeket nyersen fogyasztják, azok csak nyomokban tartalmaznak oxálsavat.) Sok benne az A-, B1-, C-vitamin, kolin, folsav és kálium.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. november 29. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,433 Kategória: Gyógynövények » Gyümölcsök - Zöldségek
Előző cikk: Sárgarépa Következő cikk: Spenót


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: