Magyar konyha - Gyógynövények - Gyümölcsök - Zöldségek

   

Cseresznye
A friss cseresznyelé erõteljesen lúgosító hatású, ezért hatásosan gyógyítja a köszvényt, és az izületi gyulladást. Alkalmas továbbá prosztatapanaszok megszüntetésére. • Ne dobjuk el a cseresznye és a meggy szárát! Szárítsuk meg, jó szolgálatot tesz. A gyümölcsök terméskocsánya káliumsókat, nyálkaoldó anyagot, szívműködést serkentő anya-got tartalmaz.
Dió
Csonthéjas magvaink nagyon értékes telítetlen növényi olajokat és fehérjéket tartalmaznak. A dióbél jó vérszegénységre és sápadtságra. A diólevélből készült teának vértisztító, emésztést előmozdító, féreghajtó hatása van. 10-20 gram diólevelet főzzünk meg fél liter vízben. A szüredéket reggel, kávé helyett mézzel édesítve fogyasszuk.
Eper (fa)
Levelének vizelethajtó, köptetõ, vérnyomáscsökkentõ hatása van. Kivonatuk csökkenti a vércukorszintet és egyes vizsgálatok szerint gátolja a tumorképzõdést. Ecetben fõzött leveleit égési sebekre rakják. A gyümölcs nedve enyhíti a torokgyulladást, a köhögést. Leveleit szárítsuk meg, a gyümölcsbõl szirupot fõzzünk.
Fejes saláta
Minden salátaféle tactucarium hatóanyagot tartalmaz. A növények nyugtató és fájdalomcsillapító hatásúak, valamint jól alkalmazhatók álmatlanság ellen. A népi gyógyászat a fejes saláta főzetét pattanásos bőr lemosására és tisztítására is ajánlja.
Feketeáfonya
Vírusölõ, érvédõ hatású. Sok vasat tartalmaz. Összehúzó, és erjedést gátló hatású. Adhatjuk bélgyulladásnál, hányásnál, gyomorgörcs, hólyagelernyedés, hólyaghurut, vízkór esetén. Levele a cukorbaj gyógyszere. Levelébõl készült tea láz- és vérnyomáscsökkentõ.
Feketeribiszke
A levelek összehúzó, frissítõ, vérnyomáscsökkentõ, vizelethajtó teáját hasmenés, meghûlés, rekedtség, izületi bántalmak ellen is isszák. A bogyók forrázata torokgyulladás, magas vérnyomás kezelésére jó, emellett erõsíti a hajszálerek falát. A friss bogyókból szörpöt készítenek, sok C-, B-vitamint, gyümölcssavakat, pektint tartalmaz.
Fokhagyma
Egyike legõsibb gyógynövényeinknek. Használták az õsi Indiában, Kínában, Egyiptomban, Arábiában. Egyiptomban például 8 kilogram fokhagymáért egy férfi rabszolgát lehetett kapni. A Cheops piramis építésénél a fokhagyma-fejadag elmaradása miatt sztrájkoltak. Már Hippokratész adta fertõzések, bélbetegségek, asztma, fekélyek, epilepszia, kiütések ellen.
Földieper (Szamóca)
Természetes fájdalomcsillapító anyag található benne. Ezek az anyagok szerves szalicilátok, amelyeket a fájdalomcsillapító gyógyszerekben is felhasználnak. Hatásosan tisztítja a vért, az izmokat és más szöveteket. Enyhén vízhajtó tulajdonságú, rákellenes, virusölő. Jó izületi gyulladásokra, kelésre rakhatjuk. Leveleiből élvezeti tea készíthető.
Füge
Rákellenes, leve baktérium- és orsóféregölő. Emésztést javító, apró magja bélizgató, bélmozgást előidéző hatású. Régi háziszer a főzete köhögés és tüdőbaj ellen, tejben főzve foghúsdaganat érlelésére ajánlják.
Káposzta
A káposztafélék vértisztító, tüdõrák megelõzõ hatásúak. A régi görögök azt tartották a káposztáról, hogy megfiatalítja az embert. Hatékony a nyombélfekély ellen, ugyanis fekélygyógyító U-vitamin van benne. A káposztalé kéntartalmát a bélbaktériumok elgázosítják, ami enyhe bélgörcsöket és gázképzõdést okozhat.

50 cikk | 2 / 5 oldal