Magyar konyha - Gyógynövények - Méz

   

- Mézkalauz: így használd a konyhában -
Az ember már az ókor óta fogyasztja a méhek által összegyűjtött édes csemegét. A sarki boltban csak 2-3 műanyagflakonos, méznek álcázott ragaccsal találkozol nap mint nap, pedig rengeteg értékes és érdekes méz várja, hogy felfedezd. A méz fajtája attól függ, hogy a kaptárban lakó méhek hányféle növényről gyűjtik össze a virágport.
A méz alkotórészei
A méz jelentős része, 15-20 %-a víz, fő értékét képezik a szénhidrátok (monoszaharidok, diszaharidok, keményítők), a nitrogénvegyületek (aminosavak, fehérjék, enzimek, fermen tumok, vitaminok). A cukrok közül a legjelentősebbek az egyszerű cukrok közé tartozó szőlőcukor (glükóz) 32-49 % és gyümölcscu kor (fruktóz) 22-44 %. Ezek együttesen a méz szárazanya gának kb.
A méz gyógyhatásai
A méz legismertebb tápláló és gyógyító hatása az erősítés.A kimerültséget gyorsan, hatékonyan meg lehet szüntetni mézzel.Száj- és garatgyulladásnál naponta egy kanál mézet kell fogyasztani, sokáig a szájban tartva, lassan elszopogatva.A sűrű, kristályos méz mandulagyulladásnál baktériumölő, gennyeltávolító és gyulladáscsökkentő hatású.A méz stabilizálja a gyomor savháztartását.
Akácméz
Az egyik legismertebb és legkedveltebb mézfajta. A népi gyógyászat régóta használja torokfájás, megfázás, köhögés enyhítésére, pici gyerekeknek is ebből a fajtából adjunk. Enyhe fertőtlenítő hatása is ismert. Világos színű, nem túl karakteres ízű, azonban érezhető rajta az akácvirág illata. Lassan kristályosodik, sokáig megőrzi folyékony állagát. Hungarikumnak számít.
Édesharmatméz
Más néven mézharmatméz vagy erdei méz, ami nem a virágok nektárjából készül, hanem a növények levelein található mézharmatot gyűjtik össze a méhek. Virágportartalma igen alacsony, sötét színű, enyhe illatú, erőteljes ízű méz. Leggyakrabban tűlevelű erdőkben gyűjtetik a méhészek, de a tölgy és a fűz is igen különleges mézet ad.
Fenyőméz
Az édesharmatméz egyik fajtája, amelyeket nem virágról, hanem fenyőfák zsenge rügyeinek édes nedvéből és a leveleken található édes harmatból gyűjtenek össze a méhecskék. A fenyőméz sötét színű, igen kellemes illatú és ízű méz. Valamennyi méz közül a legnagyobb ásványianyag-tartalommal rendelkezik. Érdekesség, hogy a jegenyefenyő-erdőkben gyűjtött méznek dióra emlékeztető az íze.
Gesztenyeméz
Egészen sötét színű méz, a borostyánsárgától kezdve a sötétbarna többféle árnyalatában előfordul. Lassan kristályosodik, a legkülönlegesebb mézek egyike. Fogyasztása kedvezően hathat a vérszegénység kezelésére, levertség és kimerültség ellen is hatásos.
Hársméz
A hárstea mellett a hársméz a téli, megfázásos betegségek kezelésének egyik régi, természetes módja. Alkalmas hörghurut és lázas betegségek enyhítésére, sőt álmatlanságra is gyógyír. A hársméz színe sárgás, illata erősen hársfavirág-illatú, lassan kristályosodik. Gyakran használják kozmetikai célokra, pakolások alapanyagaként.
Krémméz
A krémméz tulajdonképpen megszilárdult méz, adalékokat nem tartalmaz. Bármilyen mézből készülhet, de leggyakrabban virág- és akácmézből kerül az üzletek polcaira. Előnye, hogy a folyékony, nehezen adagolható mézhez képest könnyen kenhető és csepegés nélkül fogyasztható. A krémméz hűtést igényel, mert nagy melegben megolvadhat, és ismét folyékonnyá válhat.
Lépes méz
Nem fajtaméz, mégis külön említést érdemel. A fedett és mézzel teli sejteket tartalmazó lépdarabokat nevezzük lépes méznek. A lépdarabokat gyakran üvegbe teszik és nyakon öntik már kipergetett mézzel. Lépes méz leggyakrabban akácmézből kapható, de bármelyik önmagában fogyasztott, kedvelt méz „asztalra kerülhet” ebben a formában.

18 cikk | 1 / 2 oldal