Magyar konyha - Gyógynövények - A szántóföldön

   

Házi len
Ásványi sókban gazdag magjából hidegen étkezési olajat préselnek, mely megköti a nehézfémsókat, csökkenti a trombózisveszélyt. Fõleg krónikus bélrenyheségnél segít. Fõzet formájában száj- és garatüregi gyulladások esetén is hatásos, langyosan fogyasztva pedig tartós köhögési roham, rekedtség és gyomornyálkahártya-gyulladás kezelésére jó.
Lucerna
A lucerna levelei gyógyító erõvel rendelkeznek. A növény zsenge, fiatal leveleit zöldségként lehet fogyasztani, étvágygerjesztõ, emésztõrendszer erõsítõ, jó fekélyek kezelésére. India ajurvédikus orvosai is fekélyek kezelésére, izületi gyulladásos fájdalmakra, és vízvisszatartásra adták. Az arabok „minden ételek atyjának”hívták, alfalfának.
Napraforgó
Élénksárga színû karimavirágai gyógyhatásúak. Árnyékban szárítsuk. Forrázat alakjában magas vérnyomás ellen és idegcsillapítóul isszák. Lázcsillapító hatása is ismeretes.
Zab
Elvadulva is található. E-vitaminban, fehérjében, ásványi sókban gazdag szemtermése értékes tápanyagokat ad a szervezetnek. Korpája csökkenti a vér koleszterinszintjét. A kifejlett teljes növény fõzetével depressziót, a változó korral együtt járó ösztrogénhiányt, makacs megfázást, övsömör okozta gyengeséget, szklerózis multiplexet kezelnek.

4 cikk | 1 / 1 oldal