Magyar konyha - Gyógynövények - Virágok

   

Angyaltrombita (++++)
Az angyaltrombita más néven datura (Datura vagy újabb nevén Brugmansia). Ez a Csucsorfélék családjába (Solanaceae) tartozó, hatalmasra, akár 4 méteresre is megnövő, illatos virágokat hozó, fél örökzöld növény hazánkban is igen nagy népszerűségnek örvend. Kertbe kiültetve valamint dézsás növénynek is egyaránt tartható.
Aranyvessző
Dísznövényként kertekben nõ, sokszor méteresre, de réteken is helyenként tömegesen nyílik. Gyûjthetjük a növény szárának felsõ 40 cm-ét, a virágzás kezdetekor. Teáját magas vérnyomás, epe-, vese-, hólyag-, májbántalmak, nehéz menstruáció, reumás és izületi fájdalmak ellen, továbbá izzasztóul, vizelethajtóul, külsõleg pedig toroköblögetõül használják.
Articsóka
Kertekben termesztett évelõ növény. Virágzatának húsos fészekpikkelyeit salátának vagy fõzeléknek elkészítve fogyasztják. Már az ókori Egyiptomban is termesztették több fajtáját, és finomfõzelékként is nagy népszerûség-nek örvendett. Európában elõször Spanyolországban jelent meg a 15.
Babérmeggy (++)
A babérmeggy igazán dekoratív ez az örökzöldünk. Látványos nagy sötétzöld levelei bőrszerűek és hasonlítanak a babérra, a neve első tagja is innen származik. Termése hosszúkás, meggyre hasonlító feketés-piros bogyó, ami szintén különleges külsőt ad a növénynek ősszel. Virágai fehér fürtökben, májusban díszítik a fácskát, tehát majdnem egész évben van miben gyönyörködni.
Bíbor kasvirág (Kúpvirág)
Kertünk évelõ dísznövénye, de fontos gyógynövény is. Gyöktörzse az egyik leghatékonyabb növényi eredetû immunerõsítõ szer. Káros mellékhatások nélkül fokozza a szervezet ellenállóképességét, baktérium- és vírusölõ, sõt gombaölõ hatású. Fokozza a T-sejtek képzõdését, a falósejtek mikrobapusztító képességét.
Boglárka (++)
Boglárka (Ranunculus), a boglárkafélék családjába tartozó népes növénynemzetség. Kb. 250 faja van. Közismert erdei növény a Mérges a torzsika, libadöglesztő, leánykökörcsin, a salátaboglárka. Tömeges megjelenésével májusban a réteket sárga színbe öltözteti. Vannak havasi, szépvirágú fajai is. Vízben élnek a Batrachium alnemzetség fajai. Az Alföld mocsarainak jellemző, ritka faja.
Borágó
Virágával salátákat, süteményeket díszítenek. Hûsítõ, ásványi sókban gazdag leveleivel italokat, mártásokat, sómentes ételeket ízesítenek. A levél és a virág adrenalinhoz hasonló hatású fõzetét stressz, depresszió, kortizon és más szteroidokkal való kezelés után adják. Láz, száraz köhögés ellen jó, fokozza a tejelválasztást. Levelét csak mérsékletesen fogyasszuk.
Boroszlánok (++++)
A boroszlánok kellemes illatú, takaros cserjék, melyek a hűvös, árnyékos helyeket kedvelik. A boroszlánfajták valamennyire különböznek egymástól – néhány közülük egyenes, vannak lekerekített formájúak, míg mások egymástól szétszórtan lelhetők fel. Kis, kerek fejüket a virágok tél közepétől késő tavaszig nyitják, attól függően, hogy milyen fajtájúak.
Csillagfürt (++)
Hazánkban csak az 1800-as évek végén, 1892-ben kezdték el a csillagfürt termesztését, de nagyobb arányú elterjesztésére csak a XX. század első felében került sor. Kezdetben csak keserű csillagfürtöt termesztettünk zöldtrágyázás céljára. Az édes csillagfürt termesztése csak a 30-as évek közepén kezdődött el.
Erdei Ciklámen (+++)
Az egyetlen Magyarországon őshonos Ciklámen faj, az erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) főleg az Alpokalján terem. Szabálytalanul gömbös gumóik a föld alatt, vagy annak felszínén helyezkednek el. A levelek széles szíves, vagy vese alakúak, gyakran foltosak, általában tél végén jelennek meg, a száraz nyári időszakban elpusztulnak.

45 cikk | 1 / 5 oldal