Kerti körömvirág


Kerti körömvirág

Virágszirmait bõven mérve szép sáfrányszínt és enyhén csípõs ízt adhatunk a rizsnek, krémsajtnak, yoghurtnak, vajnak, tejes ételeknek, édes süteményeknek. Levelét salátákhoz adjuk. Fertõtlenítõ, gombaölõ hatóanyagai mellett hormonszerû összetevõket és A-vitamin elõanyagot tartalmaz. Belsõleg gyomorfájás, duzzadt nyirokcsomók, alkoholfogyasztás nyomán fellépõ májkárosodás esetén ajánlják. A kutatások szerint virágszirmai gátolják a szõrnövekedést, ezért arckrémekbe keverik, homeopátiás szerek is készülnek belõle. Mûtét utáni sebkezelésre, kenõcsével kezelve a sebet gyorsan begyógyítja, a viszketõ érzést szünteti. Kenõcse készen is kapható, de — egy marék sötétna-rancs színû virágot zsírban felforrósítva, majd áztatva, leszûrve — házilag is készíthetõ. Áztatással nyert olaja bõrbetegségekre jó.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. november 29. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 2,024 Kategória: Gyógynövények » Virágok
Előző cikk: Kerti izsóp Következő cikk: Kerti ruta (++)


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: