Angyaltrombita (++++)


Angyaltrombita (++++)

Az angyaltrombita más néven datura (Datura vagy újabb nevén Brugmansia). Ez a Csucsorfélék családjába (Solanaceae) tartozó, hatalmasra, akár 4 méteresre is megnövő, illatos virágokat hozó, fél örökzöld növény hazánkban is igen nagy népszerűségnek örvend. Kertbe kiültetve valamint dézsás növénynek is egyaránt tartható. Rendkívüli módon mutatós, dekoratív növény, amely magányosan ültetve szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Dél-Amerikából származik. A Daturák nemzettségének kb 25 faja létezik, némelyik bódító illatáról is nevezetes. Közülük azonban nem mindegyik olyan népszerű, mint az angyaltrombita. Ilyen a mindenki által nagyon jól ismert csattanó maszlag (Datura stramonium), amely az egyik legmérgezőbb növény.

Sajnos azonban az angyaltrombitának is minden része (gyökere, szára, levele, virága, magja) igen mérgező, erősen narkotikus hatású. Az alkaloidtartalom legnagyobb a magvakban. 4-5 gramm levélből készült fõzet mérgezést okoz. Gyermekkorban 15-20 mag elfogyasztása halált okozhat. 

A megbetegedés tünetei: Izgatottság, szapora érverés, a nyálkahártyák száraz volta, remegés, pupillatágulat, fénykerülés, görcsök, kólikás nyugtalankodás, célszerűtlen, törtető járás, majd tompultság, aluszékonyság, végül bénulás, kollapszus következik be. Súlyos esetben az elhullás már 5-8 óra múlva megtörténik. Valamennyi állatfajra mérgező. A maszlagmérgezésben elhullott vagy emiatt kényszervágott állatok húsa emberekre és állatokra szintén mérgező lehet. Nagy állatok átlagosan 1-1,5 kg friss növényi résztől már súlyos tünetek között megbetegedtek. Eladásra szánt lovak idült légsejtes tüdőtágulatának (kehesség) leplezésére, csalási szándékkal gyakran és régóta használják. Közismert gyógynövény is, amelyet a légzési nehézségek (asztma) csökkentésére készített gyógyszerekben alkalmaztak. 

Kezelés: hánytatás, aktív szenes gyomormosás. Lázcsökkentő gyógyszerek adása nem javallott. (Az atropin fiziológiás antidótuma a pilokarpin és a fizosztigmin).


Szerkesztés dátuma: szombat, 2013. április 6.
Nézettség: 2,337 Kategória: Gyógynövények » Virágok
Következő cikk: Aranyvessző

Forrás:
hu.wikipedia.org
www.math.bme.hu


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: