Fekete hunyor (++++)


Fekete hunyor (++++)

A hunyorok egy ősi nemzetség, a növényrendszertan elején kaptak helyet, a boglárkavirágúak rendjében, a hunyorfélék (Helleboraceae) családjában. Virága zöldesfehér, mely később pirosas árnyalatúvá válhat. Nevét fekete színű, erős méreganyagú gyöktörzséről kapta. Szárának hossza 20-30 cm, virágainak átmérője 4-5 cm. Virágzó cserepes növényként is forgalmazzák. Ez a hunyorfajta azonban nálunk nem nyílik, de tőlünk nyugatra és délnyugatra sokfelé elterjedt, legnagyobb létszámban az Alpokban fordul elő.

Népigyógyászatban használták gyógyítására is, pl: köszvény, lepra, fogfájás, menstruációs fájdalmak, valamint fejfájás esetén elég volt csak a fejre rakni, vagy porítva az orrba felszippantani. Az orron keresztüli bevitelt alkalmazták az elme élesítéséért is. 

Hatóanyag: helleborin.

Hatás: a gyomor-bélrendszer gyulladását, hányingert,hányást, szomjúságot, száj és nyelőcső égető érzését okozza. Szapora, majd lassú szívműködé ést, gyengeséget és fülzúgást idéz elő. Tág pupillák, szívritmus zavar, majd eszméletvesztés következhet be A halál oka légzés eszméletvesztés következhet be. A halál oka légzés- és szívbénulás.  Porított levelét és gyökerét meditációs füstölőkeverékekhez adták, vagy csak magában őrjöngés kiváltására vagy megszüntetésére alkalmazták.

 


Szerkesztés dátuma: szombat, 2013. április 6.
Nézettség: 1,436 Kategória: Gyógynövények » Virágok
Előző cikk: Fehér zászpa (+++) Következő cikk: Gyöngyvirág (++++)

Forrás:
www.szelidesign.hu
kataferikertje.blogspot.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: