Hérics (+++)


Hérics (+++)

A tavaszi hérics (Adonis vernalis) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó, kis bokrokat alkotó sztyeppnövény, amely márciustól május közepéig virágzik.

Hazánkban dombvidéki és hegyvidéki élőhelyeken, napsütötte pusztafüves lejtőkön, száraz sziklagyepekben, lösz- és homoki gyepekben, irtásréteken és legelőkön, karsztbokorerdőkben és ligetes, melegkedvelő tölgyesekben találkozhatunk vele. A Ny-DNy-i országrészből hiányzik, és állománya nagyon megritkult az Alföldön is. A tavaszi héricset is élőhelyeinek megszűnése, virágainak gyűjtése és a tövek kiásása veszélyezteti.

A magányosan fejlődő, nagy- és változó számú, fénylőn aranysárga szirmokból álló virágai már messziről felhívják magukra a figyelmet. A száron sűrűn helyezkednek el a keskeny levélsallangokból álló, szárnyasan összetett levelek, melyek fonáka kopasz. A virágban számos sárga színű porzó és termő található. Május végétől a kezdetben zöld, majd idővel megbarnuló bunkószerű, felálló kocsányú terméscsoportjait figyelhetjük meg. Magjainak terjesztéséből a hangyák is kiveszik részüket. Ennek köszönhetően kis szerencsével egy termetesebb hangyaboly közvetlen közelében számos „hérics-bokorra” is felfigyelhetünk. 

Erősen mérgező, így a legelő állatok kerülik.

Hatóanyagok: cimarin, adonitoxin.

Hatás: emésztőrendszeri zavarok, heves hányás, hasmenés, majd vesegyulladás, fájdalmas vizelés, májlézió, lázas állapot. Súlyos mérgezésben szívritmus zavar, nehéz légzés, tág pupillák, izgatottság.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. április 7.
Nézettség: 1,391 Kategória: Gyógynövények » Virágok
Előző cikk: Havas szépe (++) Következő cikk: Hóvirág (+)

Forrás:
kapanyel.blog.hu
www.vadonleso.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: