Kikerics (++++)


Kikerics (++++)

Méregtartalma miatt a népnyelvben a kikirics, kükörics, kükirc vagy kükerc név mellett gyakran kutyadöglesztőnek is nevezték. A növény hagymagumója télálló, meglehetősen nagy; belőle akár 6-8 termetes virágot is kihajthat. Virágai rózsaszínek, lilák vagy fehérek — az egyetlen, sárga virágú faj a sárga kikerics (Colchicum luteum). Virágai nagyon hasonlítanak a krókuszéhoz. A legkönnyebben úgy különböztethetjük meg őket, hogy krókusznak három porzószála van, a kikericsnek pedig hat. 

A nemzetség legtöbb tagja a leveleit tavasszal, virágját pedig ősszel hozza. Néhány faj (így például a magyar kikerics és a sárga kikerics) tavasszal virágzik. A tavasszal virágzó kikericsek virágai levelek között nyílnak; az ősszel virágzók levelei tavasszal bukkannak elő. A tavasszal virágzók fajok virágai kisebbek. Termése tok. A magvak kora nyáron érnek be, és a hangyák terjesztik őket, mivel a szemeket borító kéreg sok keményítő tartalmaz, és ezért kedvelt eleségük.

Magyarországon honos faja,szigorúan védett, ritka növényünk :

őszi kikerics (Colchicum autumnale),

homoki kikerics (Colchicum arenarium),

magyar kikerics (Colchicum hungaricum)

 

Mérgező: a növény minden része.

Hatóanyagok: kolchicin, demekolcin.

Hatás: 2-5 óra lappangás után lépnek fel a mérgezés tünetei. Ezek kezdetben: égető érzés a szájban, nyelőcsőben, szomjúság, szájszárazság, hányinger, hasmenés, bélgörcsök, vizes és véres hasmenés. A nagy vízveszteség és a vérnyomáscsökkenés miatt sokkos vízveszteség és a vérnyomáscsökkenés miatt sokkos állapot alakulhat ki. Elhúzódó mérgezés esetén vesetünetek jelentkezhetnek. Súlyos esetben akcendáló bénulás és fokozódó légszomj. A halál a mérgezés 2-3.-ik napján áll be keringési- és légzéselégtelenség miatt.

 


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. április 7.
Nézettség: 1,904 Kategória: Gyógynövények » Virágok
Előző cikk: Kerti ruta (++) Következő cikk: Kökörcsin (+++)

Forrás:
hu.wikipedia.org


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: