Hóvirág (+)


Hóvirág (+)

A hóvirág (Galanthus nivalis) az Amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növényünk, mely gyakran még hófoltok között virágzik, így a tavasz egyik hírnökeként tartják számon. Jellegzetes alakú, három külső, hosszabb és három belső, rövidebb lepellevélből álló, fehér színű bókoló virágaival februártól áprilisig találkozhatunk az üde- és nedves lomboserdőkben, középhegységi gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, patak- és folyómenti ligeterdőkben.  

Lombfakadás előtt virágzik, amikor még elegendő fény jut a talaj felszínére. Májusban már termést érlel. A magok olajos függelékét a hangyák kedvelik, ezért előszeretettel gyűjtik és hurcolják el azokat, segítve ezzel a hóvirág terjedését. A hóvirág termésérlelés után visszahúzódik, majd a következő évben a hagymájában elraktározott tápanyagok segítségével hajt ki újra. Fontos tudnunk, hogy hagymája és föld feletti részei nem ehetőek. A hagymájában termelődő anyag mérgező, ám a gyógyászatban gyermekbénulás és Alzheimer-kór kezelése során tapasztalták kedvező hatását.

Mérgező: hagymái. 

Hatóanyag: galantamin, likorin.

Hatás: nehézlégzést, hányingert, hányást, konvulziót, gyomor és bélgyulladást okoznak. Acetilkolin-észteráz hatással rendelkeznek.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. április 7.
Nézettség: 1,157 Kategória: Gyógynövények » Virágok
Előző cikk: Hérics (+++) Következő cikk: Kaliforniai kakukkmák

Forrás:
www.vadonleso.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: