Figyeljünk oda az elkészítésénél.
Az olvasztás módja dönti el a zsír izét, tartósságát.
készítés:
A szalonnát tisztítsuk meg a bőrkétől, hústól, és 2-3 cm hosszú, 1-2 cm széles darabokra vágjuk. Igyekezzünk egyforma nagyságúra vágni mindet (különben az apróbb tepertő megég)! A kockákat megfelelő nagyságú hibátlan edénybe tesszük, az edény aljára tejet öntünk, kb. 10 kg-hoz számolva 1 litert. Ezt így elkészítve feltesszük olvasztani, nagyon lassan, folytonos kevergetés mellett.
A tejre azért van már az elején szükség, mert az fogja megfehéríteni a zsírt.
Amint a szalonnák sárgás színűek, az edényt vegyük le a tűzről.
Hagyjuk a zsírt langyossá hűlni. Ezután leszűrjük, és a szűrőkanálban a tepertőket enyhén nyomkodjuk meg. Amikor a zsír teljesen leülepedett, akkor öntjük át tároló edénybe. Vigyázzunk, hogy az alján lévő salak ne kerüljön bele, ezt külön edénybe öntjük, és hamarabb felhasználjuk.
A hájat olvasszuk külön.
Bélzsírt is olvasszuk külön. Előtte többször áztassuk vízbe, amíg a jellegzetes szagát elveszti. Mielőtt kész lenne egy fej megvágott hagymát tegyünk bele, ez megváltoztatja a kicsit kellemetlen ízét.