Fehér szalonna


Fehér szalonna

A sertés hátszalonnájából készül, szokták sós szalonnának is nevezni.

A szalonnát 35 X 25 cm-es darabokra, széleit egyenesre vágjuk. Tiszta sóval alaposan bedörzsöljük.

A darabokat sózóedénybe tesszük (a sózóedény egy fa edény általában, fémet csak akkor használjunk, ha teljesen hibátlan) úgy, hogy ne érintkezzenek az edény aljával. Szorosan egymás mellett helyezzük el őket, hogy minél kevesebb levegővel érintkezzenek, mert így lehet elkerülni az avasodást. Letakarjuk az edényt, és sötét helyre tesszük. 10 nap után elővesszük, újra sóval átdörzsöljük, de most fordított sorrendbe tesszük vissza az edénybe. Várunk újabb 11 napot és a szalonna kész.

Sötét, hűvös helyen, szorosan egymásra rakva, jól besózva tároljuk.

Ne féljünk attól, hogy a szalonna túl sós lesz, ez adja a kellemes ízét! Annyit vesz fel csak a sóból, amennyivel telítődik.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2009. október 5. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 1,705 Kategória: » Disznótor


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: