Tavalyelőtt készült chorizo első alkalommal, de nem volt jó a recept, sok volt benne a pirospaprika és az ecet (akkor almaecetet használtam). Tavaly már finomítottam az arányokon, de állítom, idén lett a legjobb! Frissen, sütve ettük, valamennyit fel is füstöltünk. Nem lesz ideje kiszáradni…A mennyiségeket egy kiló húshoz adom meg, hogy könnyebb legyen számolni.
Hozzávalók:
- 1 kg darált sertéscomb
- 250-300 g darált sertés zsírszalonna
- 20 g tengeri só (nem jódozott, sima)
- 10 g zúzott fokhagyma
- 7 g őrölt fahéj
- 5 g frissen őrölt szegfűszeg
- 6 g frissen őrölt feketebors
- 12 g édesnemes pirospaprika
- 5 g cayenne bors
- 5 g morzsolt oregano
- 5 g barna nádcukor
- 1 ek. balzsamecet (én Star almabalzsamot használtam)
A húst, zsírt és fűszereket jól összedolgozom, hagyom pár órát érlelődni, majd kolbászbélbe töltöm. Egy éjszakára fellógatom, majd egy részét másnap átviszem a füstölőbe és 2 napon át hideg füstöt kap akác és tölgyfa fűrészporból.
Füstölés után hűvös, szellős kamrában lóg, míg el nem fogy, a nem füstölt része pedig a készítés másnapján megy a fagyasztóba, azt grillen, vagy serpenyőben sütve fogyasztjuk.
Forrás: