Chorizo


Chorizo

Tavalyelőtt készült chorizo első alkalommal, de nem volt jó a recept, sok volt benne a pirospaprika és az ecet (akkor almaecetet használtam). Tavaly már finomítottam az arányokon, de állítom, idén lett a legjobb! Frissen, sütve ettük, valamennyit fel is füstöltünk. Nem lesz ideje kiszáradni…A mennyiségeket egy kiló húshoz adom meg, hogy könnyebb legyen számolni.

Hozzávalók:

  • 1 kg darált sertéscomb
  • 250-300 g darált sertés zsírszalonna
  • 20 g tengeri só (nem jódozott, sima)
  • 10 g zúzott fokhagyma
  • 7 g őrölt fahéj
  • 5 g frissen őrölt szegfűszeg
  • 6 g frissen őrölt feketebors
  • 12 g édesnemes pirospaprika
  • 5 g cayenne bors
  • 5 g morzsolt oregano
  • 5 g barna nádcukor
  • 1 ek. balzsamecet (én Star almabalzsamot használtam)

A húst, zsírt és fűszereket jól összedolgozom, hagyom pár órát érlelődni, majd kolbászbélbe töltöm. Egy éjszakára fellógatom, majd egy részét másnap átviszem a füstölőbe és 2 napon át hideg füstöt kap akác és tölgyfa fűrészporból.

Füstölés után hűvös, szellős kamrában lóg, míg el nem fogy, a nem füstölt része pedig a készítés másnapján megy a fagyasztóba, azt grillen, vagy serpenyőben sütve fogyasztjuk.

Forrás:

gabojszakonyhaja.blogspot.com


Szerkesztés dátuma: kedd, 2011. február 22. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 1,807 Kategória: » Disznótor


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: