Körömpörkölt II.


Körömpörkölt II.

Hozzávalók:

  • 1,5-2 kg friss sertésköröm (nagyságtól függően 5-6 db)
  • 40 dkg vöröshagyma (felkockázva)
  • 4 duci gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 3-4 dkg mangalica zsír (a köröm is enged)
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika (csípőssel lehet keverni)
  • 1 nagyobb zöld paprika
  • 1 nagyobb paradicsom
  • (télen 2 evőkanál házilecsó)
  • 1 szem szegfűbors (aki nem ismeri, inkább ne használja)
  • fél mokkáskanál őrölt kömény
  • fél mokkáskanál őrölt színes bors
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1-2 kávékanál só (ízlés szerint)
  • 1-1,20 kg krumpli (hosszában szeletelve)

Elkészítés:

A körmökről az esetleges szőröket eltávolítjuk, majd a köröm végétől kezdve éles késsel hosszában az inak mentén félbevágjuk, alaposan megmossuk (nem lesz csontszilánkos).

Legalább 5 literes űrtartalmú serpenyőben vagy lábosban a vöröshagymát zsíron megpirítjuk, megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, a körmöket jól átforgatjuk benne. Ízesítjük a fűszerekkel, belevágjuk a paradicsomot, paprikát vagy a lecsót, meglocsoljuk a borral. Lassú tűzön elkezdjük főzni, néha alákevergetünk, hogy a bőr le ne ragadjon. Az elfőtt levét vízzel folyamatosan pótoljuk, megkóstoljuk, és izlésünkre fűszerezzük.

4,5-5 óra főzést követően, amikor már kezd a csontról leválni a hús, a körmöket rövid lére főzzük, és igyekszünk kicsit körbepirítani. A pirítás során keletkező pörzsanyagtól kapja meg azt az ízt, amitől igazán pörkölt a pörkölt (ha Kozma Pista kicsit ráül – szokták mondani).

Mielőtt a krumplit beletennénk, a feleslegesnek tartott zsiradékot evőkanállal eltávolítjuk a tetejéről, majd a krumplit beleöntjük, felengedjük 5-6 dl vízzel, sózzuk, átkeverjük, és kb. 15-20 perc alatt készre főzzük. (A krumplit külön is megfőzhetjük sós, köménymagos vízben!)

Kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.

Forrás: www.mindmegette.hu 


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2011. augusztus 22. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 1,121 Kategória: » Disznótor


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: