Almás töltött fánk


Almás töltött fánk

A farsangi időszak elengedhetetlen „velejárója” a fánk. Ennek a finomságnak is ezernyi változata ismert. Próbálja ki ezt az almával, dióval, lekvárral töltött verziót is! Nem fog csalódni!

Hozzávalók (30 fánkhoz)

A tésztához:

  • 200 ml tej
  • 50 g porcukor
  • 30 g friss élesztő, vagy 7 g instant élesztő
  • 500 g finomliszt
  • 6 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 100 g olvasztott vaj
  • 1 evőkanál rum

A töltelékhez:

  • 2db nagy szem alma
  • 0.5 citrom leve
  • 30 g dió
  • 0.25 kávéskanál őrölt fahéj
  • 50 g baracklekvár

A sütéshez:

napraforgó olaj

A tálaláshoz:

porcukor

Elkészítés

  1. Betesszük az összetevőket a kenyérsütő tartályába. Tészta programon elindítjuk, kidagasztatjuk és kelesztjük a tésztát. Ez a folyamat kb 120 percet vesz igénybe.
  2. Figyelem! Általános irányelv, hogy ha kenyérsütő géppel dagasztjuk a tésztát, alulra kerül a folyadék és a só, rá a liszt, és az egyéb járulékos anyagok, legfelülre pedig az élesztő, vagy a kovász!
  3. Elkészítjük a tölteléket: az almákat meghámozzuk, eltávolítjuk a magházukat, és kisebb kockákra vágjuk. Azonnal citromlébe forgatjuk és lecsepegtetjük. A diót durvára vágjuk és elkeverjük a fahéjjal.
  4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, 2 cipóra osztjuk. Az egyik cipó legyen egy pár dekával nagyobb, ez lesz majd a felső tészta.
  5. Mindkét cipót kb. 3mm vastag lapra nyújtjuk. Az alsó lapon egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval megjelöljük a fánkok helyét.
  6. Mindegyik fánk közepére egy kevés lekvárt teszünk, erre egy kiskanálnyi fahéjas diót, és egy-két almakockát.
  7. Ráterítjük a másik tésztalapot, és a közöket gondosan lenyomkodjuk. Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat. A tetejüket vékonyan megkenjük olajjal, hogy ne repedezzen meg, lazán letakarjuk egy folpackkal, majd egy konyharuhával, és 20 percig kelni hagyjuk.
  8. Egy nagyobb méretű lábasban felforrósítunk 3 ujjnyi olajat, beleteszünk 4-5 fánkot, lefedjük, és mérsékelt tűzön 3-4 percig sütjük. Megfordítjuk a fánkokat, és fedő nélkül aranysárgára sütjük.
  9. Papírkendőre téve felitatjuk róla az olajat. Egy nagyobb tálra halmozzuk, megszórjuk vaníliás porcukorral és langyosan tálaljuk.

Szerkesztés dátuma: szombat, 2011. február 19. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 1,267 Kategória: » Farsang


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: