Túrókarika


Túrókarika

A fánkok és fánkszerű tészták sok-sok változata közül ez a túrókarika nagyon egyszerűen elkészíthető, kezdők is bátran kipróbálhatják.

Hozzávalók (4 főre):

  • 25 dkg félzsíros tehéntúró
  • 25 dkg liszt
  • 4 db tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 1/2 dl tej
  • 3 tk cukor
  • 1 csipet só
  • 6 dkg vaj
  • Sütéshez:
  • 1/2 l olaj

Elkészítés:

  1. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a lisztet és a sót.
  2. A puha vajat a tojássárgákkal habosra keverjük.
  3. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben feloldjuk.
  4. A túrós liszthez adjuk az élesztős tejet és a vajjal elkevert tojássárgát, és jól összegyúrjuk.
  5. A tésztát konyharuhával letakarva 30 percig pihentetjük.
  6. Ezt követően lisztezett deszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk, és fánkszaggatóval korongokat szúrunk belőle. A korongok közepét kb. 2 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
  7. Egy nagyobb serpenyőbe kb. 2-2,5 cm magasan olajat öntünk, amit felforrósítunk. Próbadarabkával ellenőrizzük, hogy elég forró-e az olaj.
  8. A karikáknak mindkét oldalát kb. 3-3 perc alatt szép pirosra sütjük.
  9. A tésztából leeső széleket és a kiszúrt közepeket ismét összegyúrhatjuk, és kiszaggathatjuk, de akár változtatás nélkül is kisüthetjük, a gyerekek biztos örülnének neki.
  10. Amikor kisültek, papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassuk róla.
  11. Vaníliás porcukorral megszórva, melegen tálaljuk.

Bármilyen savanykás lekvárt kínálhatunk hozzá. Mi házi baracklekvárral fogyasztottuk.

Kiadós leves után második fogásként is megállja a helyét, de desszertként is kínálhatjuk.

Forrás:

http://www.nosalty.hu/


Szerkesztés dátuma: kedd, 2011. február 22. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 1,653 Kategória: » Farsang


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: