Magyar konyha - Hagyományok - Szüret

   

A szüret (videó)
A szüret a parasztgazdaságban nagyon fontos esemény. Általában a falubéli gazdák segítettek egymás szőlőjében a szüretelésnél, illetve bérmunkásokat is alkalmaztak. A házigazda a szüretelőket megvendégelte, annak befejeztével pedig szüreti bálokat is tartottak. Szokásban voltak bizonyos szüreti mulatságok is, természetesen a munkák utolsó napján az ún. végzéskor.
Áfonyás-szőlős ricottaszeletek
Hozzávalók: 1 csomag vajas leveles tészta 25 dkg ricotta 1 egész tojás kettéválasztva 1 púpozott teáskanálnyi sovány tejföl 10 dkg porcukor 1 kávéskanál vaníliakivonat 1 csapott evőkanál búzadara 1/2 citrom reszelt héja 1 szűk maréknyi fehér csemegeszőlőszem 1 szűk maréknyi fekete áfonya  Elkészítés: A fagyasztott leveles tésztát felengedem.
Almás pecsenye
Hozzávalók 4 személyre 2 piros alma 1 citrom leve 80 dkg kicsontozott sertés rövidkaraj mustár, só, grillfűszer 1 kiskanál méz 10 dkg húsos füstölt szalonna 2 vöröshagyma Elkészítése: A sütőt 200 fokra (gáz 6. fokozat) bemelegítjük. Az almákat megmossuk, cikkekre vágjuk, kicsumázzuk, de nem hámozzuk meg, majd a citromlével bedörzsöljük, nehogy megbarnuljon.
Badacsonyi szőlősaláta
Hozzávalók: fél kg szőlő, 1 dl vörösbor, 2 evőkanál dió, 1 evőkanál porcukor Elkészítése: A szőlőt megmosom és egy mély tálba teszem. A diót megőrlöm és összekeverem a porcukorral. A cukrozott diót ősszekeverem a borral és megvárom, míg felolvad a cukor, ezzel öntözöm meg a szőlőt és 3 órára a hűtőbe teszem. Ajánlható minden szárnyasételhez, vagy csak úgy enni.
Balatoni mustos pecsenye
Hozzávalók 1 kg sovány sertéscomb 5 dl must 1 szál sárgarépa 2 zöldpaprika 1 szál petrezselyemgyökér 2 friss paradicsom 1 kis fej vöröshagyma  3 szem feketebors 10 dkg zsír 3 szem borókabogyó 3 dkg liszt só ízlés szerint  Előkészítés: A paradicsomot és a kicsumázott zöldpaprikát nagy kockára, a vöröshagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret ...
Borleves
Hozzávalók: 5dl fehérbor (Tokaji furmint) 5 dkg kristálycukor 1 tojás 1 kiskanál liszt szegfűszeg citrom Elkészítése: A tojást a liszttel jól elkeverjük. Felhigítjuk 3dl vízzel, hozzáöntjük a szegfűszeggel és citromhéjjal ízesített, felforralt bort, a cukrot majd habverővel addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Csészékbe szűrve melegen tálaljuk.
Boros körteleves
Hozzávalók: 75 dkg körte 5 dl tej 2 evőkanál liszt fél citrom 5 szem szegfűszeg 2,5 dl fehérbor Elkészítés: A meghámozott körtét feldarabolva beletesszük egy fazékba, majd hozzáadjuk a szegfűszeget, és forró tejjel leöntjük. Ha puhára főtt a gyümölcs, belehabarjuk a liszttel (vagy étkezési keményítővel) kivekevert kevés vízzel, összeforraljuk.
Csirkemell szőlőmártásban
Erdélyi recept Hozzávalók: 80 dkg filézett csirkemell, 1/2 kg fehér szőlő, 10 dkg vaj, 1 dl fehérbor, 3 evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 citrom, ízlés szerint só. Elkészítése: A húst feldaraboljuk, kevés sóval bedörzsöljük, lisztben megforgatjuk, és a felforrósított vajban minden oldalát elősütjük.
Dörgicsei marha lábszár
Hozzávalók (10 személyre): Marha lábszár 2 kg Sertéscomb 1 kg Pulyka comb 1 kg Csirke comb 50 dkg Vöröshagyma, fehérrépa, sárgarépa, zeller, petrezselyem, burgonya, csipetke – tételenként 20 dkg. Elkészítése: A húsokat, zöldségeket kockára vágjuk, a bográcsot enyhén kizsírozzuk, felforrósítjuk. Beledobjuk a marhahúst, zsírjára pirítjuk.
Fiatal csirke szőlővel
Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 50 g fehér vagy kék szőlő, lehetőleg mag nélküli, 2 evőkanál olaj, 4 nagy, kicsontozott csirkemell (kb. 700 g), 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1 teáskanál étkezési keményítő, 1/8 l száraz fehérbor, 1/8 l főzőtejszín, sófeketebors.

52 cikk | 1 / 6 oldal