Szőlős rizskoszorú


Szőlős rizskoszorú

Hozzávalók:

  • 5 dkg mazsola,
  • 1/2 dl rum,
  • 5 dkg hámozott,
  • pirított mandula,
  • 20 dkg rizs,
  • 1 liter tej,
  • 2 dkg vaníliás cukor,
  • 2 dkg vaj,
  • 3 tojás,
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa,
  • 80 dkg csemegeszőlő,
  • 10 dkg cukor.

Elkészítése:

A mazsolát alaposan megmosom, lecsepegtetem, és rumba áztatom. A mandulát szálkásra vágom. A rizst is jól megmosom, majd lecsepegtetem. A forrásban lévő tejben puhára főzöm a rizst. Hagyom kihűlni. Közben belekeverem a vaníliás cukrot, 1 dkg vajat, a mandulát, a rumból kivett mazsolát és végül a tojásokat.

Kivajazott, zsemlemorzsával meghintett, koszorú alakú tortaformába simítom a rizst, és langyos vízzel telt tepsibe állítom. Előmelegített sütőben, közepes tűznél 40-45 percig gőzölöm.

Közben alaposan megmosom a szőlőt, leszemezem. A szőlő felének kipréselem a levét, átszűröm, és a cukorral együtt mérsékelt tűzön szirupsűrűségűre forralom. Ezután a tűzről levéve hozzákeverem a rumot.

Az időközben megsült rizskoszorút öt perc pihentetés után tálra borítom, a maradék szőlőszemek egy részét a koszorú közepébe halmozom, a többivel körberakom a szélét, végül megöntözöm a forró sziruppal. Langyosan vagy hidegen tálalom.


Szerkesztés dátuma: szerda, 2009. október 7. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 1,119 Kategória: » Szüret


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: