Magyar konyha - Hagyományok - Szüret

   

Füstöltsajtos lepény
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 20-25 dkg füstölt sajt, 1 szál póréhagyma, 3-4 tojás, 2-4 dl tej, 2 dkg vaj, 1-2 púpozott evőkanál liszt, 1 evőkanál mustár, só, bors, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál zsemlemorzsa Elkészítése: A réteslap felét kiolajozott, közepes tepsibe terítjük, a lapok között is kicsit megolajozzuk, megszórjuk a morzsa felével.
Gyömbéres karamellkörte mézes joghurttal
Hozzávalók: 4 darab kemény körte 2 dkg friss gyömbér Fél rúd vanília 2 evőkanál cukor 2 dl édes tokaji bor (aszú, szamorodni vagy késői szüretelésű) 1 lime héja 1 dl joghurt 2 evőkanál méz 2 dkg fenyőmag Elkészítés: A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk, és félcentinként legyezőformában bevágjuk.
Halasi vegyes gulyás
Hozzávalók (10 személyre): Borjú lábszár 5 kg Füstölt szalonna 50 dkg Laska gomba 50 dkg Róka gomba 50 dkg Csiperke gomba 50 dkg Paradicsom, paprika 1 kg Só, őrölt paprika, bazsalikom, vöröshagyma Elkészítése: A húst kockára vágjuk, a szalonnát csíkokra, a gombát cikkekre szeleteljük. A bográcsot kizsírozzuk, a szalonnát üvegesre pirítjuk, kiszedjük.
Kapros-fehérboros csirkemáj
Hozzávalók: 1 csirkemáj póré-, vagy zöldhagyma kapor fehérbor olívaolaj só bors   Elkészítés: Olívaolajat teszünk egy serpenyőbe, megfonnyasztjuk rajta a karikákra vágott hagymát. Felöntjük a borral, beletesszük a májat. Kaporral és borssal fűszerezzük, fedő alatt pároljuk. A végén sózzuk.
Malacos káposzta
Hozzávalók (10 személyre): Csontozott csülök 3 kg Lapocka 1,5 kg Oldalas 1,5 kg Füstölt, lángolt kolbász 1 kg Savanyú káposzta 3 kg Vöröshagyma 1,5 kg Fokhagyma 10 dkg Só, bors, babérlevél, bazsalikom Elkészítése: A csülköt, lapockát közepes darabokra vágjuk. Az oldalast kisebb kockákra, a kolbászt 2-3 cm-es karikákra. A kikent bográcsba zsírjára sütjük a húsokat.
Muffin szőlővel
Hozzávalók: 20 dkg liszt 10 dkg cukor reszelt narancshéj 1/2 csomag sütőpor 1 mokkáskanál szódabikarbóna fahéj 5 dkg darált dió 1 csomag vaníliás cukor 1 db tojás 10 dkg 1 dl tejszín szőlő Elkészítés: Egy tálban összekeverjük a száraz anyagokat. Egy másik tálban pedig az olvasztott margarint, a tojást és a tejszínt.
Muskotályosszőlő-torta
Hozzávalók: 1 db kész piskótatorta 5 dkg vanília pudingpor 3 dl muskotályos bor 8 dkg kristálycukor 4 dl tejszín 2 tasak zselatinpor (20 g) 1 tasak fehér tortazselépor 5 dkg tisztított, szeletelt mandula fehér szőlő a díszítéshez Elkészítése A készen vásárolt piskótakarikát vízszintesen kettévágjuk.
Mustban sült, szőlős rizzsel töltött csirke
Hozzávalók: 1,20 kg csirke, 12 dkg rizs, 3 db tojás, 1 csomó zöldpetrezselyem, 25 dkg szőlőszem, 5 cl étolaj, 2 dl must, törött bors, só Elkészítése: A rizst enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és jól lecsepegtetjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojást, sóval, törött borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük és jól összekeverjük.
Mustos almabefőtt
Hozzávalók: 2 liter édes must 60 dkg kristálycukor 1 kg savanyú, kemény rétesalma 3 szem szegfűszeg 1 mokkáskanál őrölt fahéj üvegenként késhegynyi tartósítószer. Elkészítése: Az almát megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, és felszeleteljük.
Puttonyosok eledele
Hozzávalók (10 személyre): 20 szelet házikenyér, 2,5 kg sertéstarja, 60 dkg csemegeuborka 10 gerezd fokhagyma 2 dl étolaj 5 dkg édes nemes pirospaprika, 1 dkg só, őrölt bors ízlés szerint Elkészítése: A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk és forró olajban elősütjük. Majd egy nagy tepsibe tesszük, megszórjuk pirospaprikával.

52 cikk | 2 / 6 oldal