Magyar konyha - Hagyományok - Szüret

   

Részeges szüreti szőlősaláta
Hozzávalók: fél kg szőlő, 2 alma, 5 dkg. darált dió, 1 evőkanál citromlé, fél dl desszertbor, 5 szem érett szilva, 2 evőkanál porcukor Elkészítése: A szőlőt megmosom és egy mély tálba teszem. A diót megőrlöm és összekeverem a porcukorral.
Rostélyos mustban párolva
Erdélyi recept Hozzávalók: 60–70 dkg rostélyos, 3 evőkanál olaj, 15 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 15–20 dkg szőlő, 4 dl must, tetszés szerint só, őrölt bors. Elkészítése: A húst kb. 15 dkg-os szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk, és kevés forró olajban mindkét oldalukat hirtelen megsütjük.
Sajtos szőlősaláta
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg fehér szőlő 10 dkg piros szőlő 1 sárgarépa 1 kis zellergumó 10 dkg trappista sajt 10 dkg tisztított dióbél Az öntethez: 1 csokor tárkony 6 evőkanál olaj 3 evőkanál borecet 2 evőkanál majonéz Elkészítése: A szőlőt megmossuk, leszemezzük, és konyhai papírtörlőn hagyjuk megszáradni.
Szabolcsi krumplis pogácsa
Hozzávalók: 25 dkg simaliszt 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 25 dkg zsiradék 2,5 dkg élesztő 1 bögre tej (1,5 dl) 3 db közepes méretű krumpli 1 kávéskanál cukor 2 kávéskanál só 1 kávéskanál bors 2-3 kávéskanál őrölt édes-nemes pirospaprika 2 db tojás napraforgó étolaj (sütőlemez kenéséhez) Elkészítése: Az élesztőt a tejben pici cukorral felfuttatom, és hozzáte...
Szarvasi birka varázs
Hozzávalók (10 személyre): Birkahús vegyesen 6 kg Füstölt szalonna 50 dkg Zsír 1 kg Vöröshagyma 2,5 kg Fokhagyma 8 dkg Paradicsom, paprika 1 kg Só, bors, majoranna, rozmaring, ½ liter száraz vörösbor Elkészítése: A húst közepes darabokra vágjuk, a hagymát kockára.
Szezámmagos borkifli
Hozzávalók: 1 kg. finomliszt 2 dl. olaj 5-7 dkg. élesztő 1 evőkanál só 1 evőkanál cukor 0,5 liter langyos tej kemény sajt (kb. 15 dkg) vagy pizzás melegszendvics krém (konzerv) Elkészítése: Az élesztőt 1 dl. tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóval együtt a liszthez keverjük.
Szőlőpuding
Hozzávalók: 4 tojás, 20 dkg cukor, 8 dl átpasszírozott szőlőlé, 2 dl facsart narancslé, 10 dkg darált dió, 2 dl tejszín, 2 evők. citromlé, zselatin Elkészítés: A négy tojássárgáját elkeverjük a cukorral, gőz felett habosra keverjük. Beleöntjük a narancslevet, a citromlevet, a szőlőléből 2 decilitert, jól eldolgozzuk, majd a gőz felett sűrűre főzzük.
Szőlős rizskoszorú
Hozzávalók: 5 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 5 dkg hámozott, pirított mandula, 20 dkg rizs, 1 liter tej, 2 dkg vaníliás cukor, 2 dkg vaj, 3 tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 80 dkg csemegeszőlő, 10 dkg cukor. Elkészítése: A mazsolát alaposan megmosom, lecsepegtetem, és rumba áztatom. A mandulát szálkásra vágom. A rizst is jól megmosom, majd lecsepegtetem.
Szőlős rizzsel töltött csirke
Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál olaj, 15 dkg rizs, 1 evőkanál ételízesítő, 1 csipet curry, 1 konyhakész csirke, 30 dkg fehér szőlő, 30 dkg fekete szőlő, 1 tojás, 1 evőkanál margarin.
Szőlős túrótorta
Hozzávalók: 80 dkg nagy szemű szőlő, 50 dkg túró, 15 dkg porcukor, 1 citrom, 10 dkg dió, 5 dl tejszín, zselatinpor 2 cs vaníliás cukor, babapiskóta, cherry Elkészítés: A szőlőszemeket félbevágjuk és a magját kitoljuk egy kés hegyével. A tejszínt kemény habbá verjük a két zacskó vaníliás cukorral.

52 cikk | 3 / 6 oldal