Magyar konyha - Hagyományok - Szüret

   

Szüreti sertéscsülök
Hozzávalók: 1 db kicsontozott (nem füstölt) hátsó csülök, 150 g gomba, 100 g főtt füstölt sonka, 50 g vöröshagyma, 10 g fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 dl must, 0,5 dl étolaj, 1 csomó petrezselyemzöld, só, őrölt bors Elkészítése: A megtisztított, megmosott nyers csülökhús belső felületét megsózzuk, felcsavarjuk, kötöző spárgával - sonkakötözéssel - összekötjük.
Szüreti sült báránycomb
Hozzávalók: 70 dkg báránycomb 4 fej vöröshagyma 2 evőkanál cukor 3 dl vörösbor 4 gerezd fokhagyma rozmaring, só, bors 3 dl húsleves Elkészítése: A báránycombot vágjuk szeletekre, és kevés olajban süssük elő, majd tegyük félre. A megmaradt olajban pirítsuk egész barnára a cukrot, majd tegyük hozzá a vöröshagymát és a fűszereket.
Szüreti szarvaspörkölt majorannás burgonyával
Hozzávalók (10 főre): bor (vörös) 4 dl bors borókabogyó 5 dkg burgonya 1,5 kg fokhagyma 3 gerezd hagyma 20 dkg kakukkfű 1 csomag majoranna petrezselyem fél csomag pirospaprika 2 evőkanál répa (sárga) 20 dkg sertészsír 5 dkg szalonna (füstölt) 20 dkg szarvascomb 2 kg szőlő 20 dkg só Elkészítése: A szarvascombból klasszikus pörköltet készítünk.
Tanyasi kelkáposztaleves
Hozzávalók: 1 közepes fej kelkáposzta 2 fej hagyma 1 kanál sertészsír 4-5 db burgonya 2 dl tejföl 2 dl aludttej/joghurt 2 dl száraz fehérbor 20-30 dkg füstöltkolbász örölt kömény örölt bors 1 evőkanál liszt só ha valaki úgy szereti: 1 evőkanál tárkony Elkészítése: A hagymát előbb vágjuk félbe, majd szeleteljük fel vékony csíkokra és pároljuk meg a felolvasztot...
Tepertőkrém
Hozzávalók: 30 dkg tepertő 2 db főtt tojás 2 db kisebb főtt krumpli 1 ek mustár 1 csapott ek őrölt paprika 1 kisebb fej vöröshagyma só és bors  Elkészítés: A tepertőt a főtt krumplival és a vöröhagymával együtt kétszer ledaráljuk húsdarálón. A főtt tojást finomra reszeljük, majd a tepertőhöz keverjük. Végül ízesítjük a paprikával, mustárral és sóval, borssal.
Tokaji csokoládéfondü
Hozzávalók (4 - 6 személyre): 20 dkg keserű csokoládé, 20 dkg cukor, 6 g liszt, 2 dl tejszín, 6 dkg vaj, 4-5 puttonyos tokaji aszú vagy aszúeszencia, 15 dkg földieper, 15 dkg szőlő, 15 dkg meggy, 15 dkg mandarin, 15 dkg ananász, 25 dkg banán Elkészítése: Zománcozott vagy teflon edényben felolvasztjuk a csokoládét.
Töltike
Bár a töltött szőlőlevél (töltike egyes vidékeken tőtike) mediterrán csemege, és a hozzávaló savanyított szőlőlevél konzervként is kapható, nagyanyám igazi, friss, gyenge szőlőlevélből készített töltikét, és már ő is a mamájától tanulta. Valójában a töltöttkáposzta rokona. Hozzánk Törökországból, Szerbiából, Erdélyből került. A töltike Erdélyben nemzeti eledel.
Tőtike
A tőtike (egyes vidékeken töltike) igazán nemzetközi. Főzik Erdélyben, nálunk az Alföldön, de a görög konyha egyik különlegessége is (dolma, dolmades), szerte a Balkánon is találkozhatunk vele. Sokféle íz kombinációja ismert, de a lényeg ugyanaz, szőlőlevélbe göngyölt darált hús valamennyi. A dolma a török dolmak igéből származik, amelynek jelentése valamit megtölteni.
Tüzes csirkeleves
Hozzávalók (10főre): 1 konyhakész csirke (1,5kg) 50 dkg marhacsont 50 dkg sárgarépa 50 dkg karalábé 50 dkg póréhagyma 50 dkg paradicsom 2 dl házi paradicsomlé 2 cső friss csemege kukorica lemorzsolva 1 csomó leveszöldség 1 babérlevél 1 cseresznyepaprika 1 teáskanál szemes bors só Elkészítése: A konyhakész csirkét és a marhacsontot megmossuk, majd a marhacson...
Vagdalt hús bormártásban
Hozzávalók: 40dkg darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál liszt, 2 db zsemle, 2 dl tej, 2 egész tojás, 5 dkg vaj, só, 1 csapott evőkanál majoránna. A mártáshoz: 3 dl vörösbor, 2 evőkanál étolaj, 2 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, só, 10 szem durvára őrölt fekete bors, tárkonylevél.

52 cikk | 5 / 6 oldal