A Tequila ősét már a Kr.e. III. évszázadban ismerték és fogyasztoták az aztékok. De igazi párlat csak akkor lett belőle, mikor a Cortesi hadjáratokat követően az európaiak rájöttek, hogy az indiánok körében előszeretettel fogyasztott mézédes "pulque" tökéletesen alkalmas a lepárlásra.
Hogy szülőföldje hol volt, mindmáig vitatott. Neve oroszul, lengyelül egyaránt a voda (víz) kicsinyített változata. érthető, hiszen a vodka világos színű, desztillált ital, nincs jellegzetes illata, aromája.
Viszont vitathatatlanul téves az a feltevés, hogy eredeti alapanyaga a burgonya, hiszen azt a spanyolok a 16.
Német szesziparosok úgy vélték, elegendő, ha skót vizet hozatnak Speyside-ból, és már megvásárolták a skót whisky titkát. éppen úgy kudarcot vallottak, mint a japánok, akik jóval tovább mentek: az üvegekre ragasztott címke kedvéért egy Aberdeenre átkeresztelt városban készítették a whiskyutánzatot. A skótoktól elorzott név azonban senkit nem tévesztett meg.
A kávét minden évben a száraz évszakban szüretelik, amikor a szemek fényesek és pirosak. Háromféle szüretelés van. A kézi szüretelés lehet szelektív vagy lehúzó, de szüretelnek gépekkel is. A szelektív szüretelést kivéve minden esetben együtt szedik le az érett és az éretlen szemeket.
A kávé fiziológiai hatású fő alkotóeleme a koffein. Ez egy fehér, enyhén keserű, kristályszerű por.
A koffein mértékletes fogyasztás esetén növeli a teljesítőképességet és frissességet, éberséget biztosít számunkra, a ritkán, alkalmanként kávézóknál pedig fokozza az anyagcserét.
A kávé a kávécserje nevű örökzöld növény termésének, a kávébabnak a feldolgozott magja, illetve az ebből készített kesernyés ízű, élénkítő hatású ital.
Fő hatóanyaga a koffein, de ma már létezik olyan egészséges kávé is, amely a koffein káros mellékhatása nélkül is élénkít.
A kávé szó eredetének megfejtésére két megoldás is kínálkozik.
Hazánkban is egyre magasabb szintre fejlődik a kávéfogyasztás kultúrája, egyre szebb és finomabb kávékat lehet fogyasztani.
A kávékészítéshez két eszköz szükséges: kávédaráló, eszpresszó gép. A kávédarálóba borítsuk bele a pörköltkávé-szemeket, a gomb megnyomásával elindul a darálás, majd az őrlemény tartóban megkapjuk a kávét.
Mericano
Forró vízzel higított eszpresszó, amely filterkávéra hasonlító kávéital, de megmarad az eszpresszó íze.
Café Frappé
˝-ed rész erős kávé ˝-ed rész fagyival mixerben összekeverve.
Cappuccino
1/3 rész eszpresszó, 1/3 rész gőzölt tejjel és 1/3 rész tejhabbal.
A capuccino nem hosszúkávé és tejszínhab, hanem eszpresszókávé és krémesített tej keveréke.
A kávébogyó a trópusi kávécserje termése, latin elnevezése Coffea. Ez a növény a buzérfélék családjába tartozik, néhány száz fajtája létezik. Közvetlen termesztésre azonban ezek közül csak az Arabica és a Robusta szolgál. Kisebb mennyiségben főleg Afrikában termesztik a Liberica fajtát is.
Az Arabica a világ össz-kávétermésének mintegy 70 százalékát adja.
Az ősmagyarok bozának nevezték gyenge alkoholtartalmú, sörre emlékeztető italukat. Igaz, a bozát nem ők maguk fedezték fel, idegenektől tanulták készítését. Egyes források alapján a törököket gyaníthatjuk a magyarok sörre szoktatása mögött. A bozát ugyanis köles, árpa, később kukorica erjesztésével nyerték.