Magyar konyha - Italok

   

 
Sör
A sör egy kis túlzással egyidős az emberiséggel, de az bizonyos, hogy az írott történelemben sokfelé szerepel. Az óbabiloniaknál fizetőeszköznek minősült: egy jó munkás napi bére öt liter sör volt. A sumérok hatalmas Gilgames-eposza örökíti meg a jelenetet, melyben a főhős kenyeret eszik és hét liter sört hörpint fel rá.
A sörfőzés rejtelmei
Sör
Sört főzni a világ legegyszerűbb dolga. Igaz az eredmény kétséges, hiszen a mindennapok egyen-söreihez szokott ízlésünk, valami egész mással és mindenképpen valami eredetivel találja szemben magát. Arról nem is beszélve, hogy amit a konyhánkban a négy alapanyagból – malátából, komlóból, vízből és sörélesztőből – előállítunk jövedéki termék és a jelek szerint az is marad.
Sajt és sör
Sör
A sajtot sokáig és sokan csak a hozzáillő borral tudták elképzelni. A sör és a sajt viszonyára a legtöbb gourmet csak legyintett, pedig valamennyi sajthoz választhatunk, hozzá harmonikusan illő sört. Persze történhet ez fordítva is, azaz legyen a sajt a sörözés kísérője.
Különleges magyar likőrök
Különleges magyar likőrök
Ferenc keserű, unicum, mézes pálinka, ágyas pálinka, fűszer pálinkák. A besorolás még nem letisztult. Például a mézes pálinka a pálinkák védelmét igényli, hlott likőr értékű is lehetne, ámbár az eljárás is sajátosan más... Sokan nem tudják, hogy a neves likőrök többnyire magas alkoholtartalmúak, tehát az eredeti receptek nincsenek tekintettel az adókulcsokra.
Bencés likőrcsalád
Különleges magyar likőrök
Az ezeréves Pannonhalmi Főapátság kolostorkerti gyógyászati múltjának feltárása közben került elő a több száz éves, kéziratos és nyomtatott könyvekből álló gyűjtemény, amely bizonyítja, hogy a pannonhalmi bencések ősi hagyománya volt a gyógyhatású italok (teák, likőrök, tinktúrák) készítése.
Győri likőrök
Különleges magyar likőrök
A Győri Likőrgyár Zrt. és termékei. Valaha fél Magyarország ezeket a nedüket kóstolgatta. Története tanulságos az elmúlt 20 év eseményeinek sodrában. Cégünk jogelődjét 1884-ben a Lloyd Kereskedelmi Egylet alapította Győrben. Alapításától napjainkig szeszipari termékek előállításával, valamint kereskedelmével foglalkozott. Története során többször került állami és magántulajdonba.
Zwack Unicum
Különleges magyar likőrök
1790 óta eredeti recept szerint gyártott gyógylikőr, Brand a javából. Sőt, már-már a siker szimbóluma. Lássuk mi az ára a tartós sikernek? Receptjét senki sem tudja, mert titkos. De ha tudnánk, se lenne érdemes otthon próbálkozni, ugyanis ez a likőr remekmű több, mint negyven féle gyógynövényből készül, már több, mint kétszáz éve ugyanúgy.

107 cikk | 11 / 11 oldal