Magyar konyha - Italok

   

A Tokaji bor a történelemben
Borok
Magyarország zászlós bora, világhírû borkülönlegesség, amit a világon szinte mindenki ismer. Az írásos emlékek az 1200-as évektõl tesznek említést a tokaji borról 1252-ben a turóczi prépostság alapítólevelében. A tokaji aszú világhírét a 16.
A Tokaji bor évjáratok
Borok
2003-Magas cukorfokról induló aszúsodás, mely megakadt a korai rossz idő miatt. Várhatóan nagy mennyiségű, de… 8- 9* 2002-Viszonylag kevés jó minőségű aszú a korai nagy esők miatt. 7- 8* 2001-Rendkívül esős évjárat, nagyobb mennyiségű aszúszem, várhatóan kisebb koncentráltság. Néhány termelőtől, néhány dűlőből származ--hatnak nagy borok is. Érdemes jól körülnézni.
A Tokaji borfajták
Borok
Furmint A tokaji furmint Hegyalja egyik fo szolofajtája és legismertebb bora, az aszúk legfontosabb alapbora. Furmint borainkat a furmint szolo nem aszúsodott szemeibol készítjük hagyományos eljárással,legalább egy évig tartó tölgyfahordós érleléssel,majd palackozzuk. Tükrösen fényes, szalmasárga színu,gyümölcsös illatú, határozott savgerincu, fuszeres ízu, harmonikus bor.
A Tokaji borvidék története
Borok
Magyarországon a legkorábbról származó ős-szőlőlelet Erdőbényéről, Tokaj-Hegyaljáról származik. A Vitis Tokayenis megközelítőleg 15 millió éves. A borászat az emberi civilizációval gyakorlatilag egyidős.
A Tokaji mint gyógybor
Borok
A hagyomány szerint Aszklépiadész (szül. Kr.e. 128-ban) híres ókori orvos fedezte fel a bor gyógyászati értékeit. A bort külsőleg alkalmazták borogatásra, bedörzsölésre. Spártában az újszülött csecsemőket borban fürösztötték meg. Az ókori gyógyászat nemcsak tisztán rendelte el a bor fogyasztását, hanem mindenféle gyógyfüvekkel készült gyógyborok alakjában is.
A Tokaji szőlőfajták
Borok
A tokaji szőlőművelés A filoxéravészt megelőzően a kopaszmetszéses fejművelés volt jellemző a borvidéken. Ma az alacsony-kordon, kis sortávolsággal terjedt el. Ennek előnye a talajról visszaverődő fénysugarak és a hő kedvezőbb hasznosíthatósága. Mindazonáltal fontos figyelemmel lenni arra, hogy ne legyen túl alacsony a kordon, mert ez a hosszú fürtök talajra fekvését eredményezné.
A világ ital- és borfogyasztási szokásainak változása
Borok
Felgyorsult, átalakuló világunkban az emberek italfogyasztási szokásai is jelentősen megváltoztak. A bor és gasztronómia kérdéskörének taglalása előtt érdekes lehet áttekinteni, milyen átalakuláson estek át az elmúlt évtizedekben az ital- és borfogyasztói szokások.
Aszúkészítés
Borok
Az aszúkészítés minden fázisát nagy gondossággal ellenőrzik. A szüretkor egyenként válogatott aszúszemeket nagy kádakban gyűjtik össze, majd tapossák péppé. Erre az aszútésztára a tokaji borvidékrlő származó mustot öntenek, és egy-két napig ázni hagyják az aroma és édesség kivonása végett. Régen az aszúszemeket faputtonyokba (25-27kg) gyujtötték, majd egy kádba ürítették.
Az utolsó alföldi kádármester-Babarczi János kádármester
Borok
Az utolsó alföldi kádármester - Babarczi János kádármester from Kontraszt Web és Videóstúdió on Vimeo.
Borászati Kislexikon
Borok
A-Á | Abroncs: a fából készült edények gyűrű alakú összetartó pántja. Legújabban a fokozott korrózióvédelem érdekében anyaguk galvanizált, melegen hengerelt acél, avagy alumíniummal ötvözött, saválló acél. Acetaldehid: a cukrok alkoholos erjedésének utolsó előtti lépcsőjében megjelenő bomlástermék. A fiatal borok acetaldehid tartalma rendszerint még kicsi.

107 cikk | 2 / 11 oldal