A bor és az egészség (videó)


A bor és az egészség (videó)

A bor az emberi kultúra talán legrégebb, legkedveltebb itala. Már az ókorban a görögök is több hatást tulajdonítottak a bornak, s főbb tulajdonságait egy háromszög csúcsaival ábrázolták. Az egyik csúcs táplálékot, a másik orvosságot, a harmadik – bizonyos mágikus hatással – mérget jelentett.

A borfogyasztás ellenfelei a bor káros hatását (joggal) alkoholtartalmának tulajdonítják. Az alkohol közismert élettani hatása az alkohol-víz keverékekre vonatkozik. A bort azonban nem szabad egyszerű alkoholos oldatnak tekinteni. Számos állatkísérlet bizonyítja, hogy a bor jóval kevésbé mutatkozik toxikusnak, mint a hasonló mennyiségben fogyasztott más alkohol. Jótékony hatása például, hogy csökkenti a vér káros koleszterin (LDL) szintjét.

A bor másik károsnak ítélt borkezelő anyaga a kénessav, amelyet a borászati technológia juttat a borba. Ennek csökkentése erős tendencia a borágazatban és napjainkban már a korábbi érték töredéke is elegendő a technológiai célok eléréséhez.

A bor ásványi anyag és szervessav-tartalmának is számos kedvező hatása van. A borokban jelentős mennyiségű kálium van, ami jó vizelethajtó. A borok pH-értéke és savai az emésztést befolyásolják kedvezően.

A bor valódi antiszeptikus hatásáról is beszélhetünk. Számos, az emberre patogén baktériumfajta (koleravibrió, kólibacilus, tífuszbacilus) különösen érzékeny a bor e hatására, elsősorban a borok polifenol- tartalmának köszönhetően. Nem véletlen, hogy a bort számos történeti hivatkozásban, mint a leghigiénikusabb italt említik.

A vörösborok polifenol-, cserzőanyag-tartalma – a kutatások szerint – jelentősen gátolja az érelmeszesedést és a magas vérnyomás kialakulását is. Jó állapotba hozza a hajszálereket és az érfalak kollagén rostjait. Gátolja a vérlemezkék összetapadását, vérrögök képződését az erekben. Erős az antioxidáns hatása, mely véd az agy és a szív sejtfalainak elváltozásától.

A bornak a szívbetegségek megelőzése mellett a rák és az Alzheimer-kór kezelésében is gyógyhatást tulajdonítanak.

Összességében elmondhatjuk, hogy napi 2-3 dl bor elfogyasztása, főként étkezésekhez, több kedvező hatással bír, mint kedvezőtlennel, segíti a jó egészség megőrzését!


Szerkesztés dátuma: szombat, 2011. február 19. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 3,064 Kategória: Italok » Borok
Következő cikk: A bor készítése


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: