A világ ital- és borfogyasztási szokásainak változása


A világ ital- és borfogyasztási szokásainak változása

Felgyorsult, átalakuló világunkban az emberek italfogyasztási szokásai is jelentősen megváltoztak. A bor és gasztronómia kérdéskörének taglalása előtt érdekes lehet áttekinteni, milyen átalakuláson estek át az elmúlt évtizedekben az ital- és borfogyasztói szokások.

A markáns, erős italokkal szemben egyre inkább a könnyebb, a kevert, az alacsony energiatartalmúak fogyasztása nő, elsősorban az életmódváltozás, a motorizáció és a nők emelkedő italfogyasztása miatt.

Az erős, tömény italokkal szemben egyre keresettebbek a könnyű, kisebb alkoholtartalmúak. A mérsékelt alkoholtartalom szintén a motorizáció és az egészséges életmód elterjedésével válik egyre fontosabbá.

A világ fejlett országaiban a szabadidő gyarapodásával az emberek egyre inkább közösségben, társaságban fogyasztanak italokat. Így elmondhatjuk, hogy az ún. társasági italok a kedveltebbek.

Az olcsósággal, a magas alkohol- vagy energiatartalommal szemben preferáltabb, tehát a fogyasztók számára fontosabb tulajdonság az italok finomsága, élvezeti értéke, minősége.

A termelési hagyomány nélkülözhetetlen, hogy a jó minőség kiegészüljön presztízzsel, hogy a termék megfelelő fogyasztói bizalmat vívjon ki. A termelőknek és termékeknek ápolniuk kell hagyományaikat.

A tanulva megismert vagy másképpen elsajátított ízű termék először nem igazán ízlik, csak többször kóstolva, a környezet példájával bátorítottan válik kedveltté.

Főként a fiatal generációk fordulnak inkább a könnyen és gyorsan megkedvelhető, sokszor így egyszerűbb, értéktelenebb ízvilágot felmutató termékek felé.

A borfogyasztás divatjának alakulása is természetesen egybevág az általános tendenciákkal:

  • A könnyebb, gyümölcsösebb (pl. reduktív fehér, primőr vörös) borok egyre keresettebbek. Külön érdemes kiemelni a rosé borok iránti igény dinamikus növekedését!
  • A borfogyasztás is mindinkább társasági alkalmakhoz kötődik, fölértékelve ezzel a bor erős kulturális és történelmi kötődését.
  • Az arc nélküli termékekkel szemben az egyedi, az individuális jegyekkel rendelkező borok a sikeresebbek, amit a borturizmus gyors fejlődése jelez, illetve egyben gerjeszt is.
  • A vásárlási szokások változása során bort vásárló nők, háziasszonyok száma növekszik.
  • Az olcsó borok fogyasztása a világon csökkenő, míg a minőségi, az ellenőrzött eredetűeké növekvő tendenciát mutat.

Szerkesztés dátuma: szombat, 2011. február 19. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 2,797 Kategória: Italok » Borok
Előző cikk: A Tokaji szőlőfajták Következő cikk: Aszúkészítés


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: