A bor készítése


A bor készítése

Csak megfelelõen érett és egészséges szõlõbõl lehet jó bort elõállítani. A szüret helyes idõzítése meghatározza a bor jellegét. Mindig sok függ az idõjárástól is, számolni kell az õszi szeszélyes idõvel. Egy ideális évben a nem túlságosan hideg tél után a tõkék májusig kihajtanak. Júniusban kezd el virágozni. Megfelelõ csapadékeloszlás és hõmérséklet mellett augusztusban érni kezdenek a fürtök. A napsütés hatására a cukor lerakódik a szemekben és az erõs savak is visszafejlõdnek. Ha a szüret alatt tartósan jó az idõ, akkor gyorsan le lehet szedni a termést. Egy rossz évben a kemény tél után fel kell mérni a fagykárokat. A fejlõdõ fürtöket megtámadják a gombás betegségek és a Botrytis cinerea korai megjelenésével a rothadással is számolni kell. A sok csapadék és az alacsony hõmérséklet miatt a szüret kitolódik.

Borkurzus Pelle Lászlóval 3. rész - A hagyományos borkészítés

Borkurzus Pelle Lászlóval 4. rész - A modern borkészítés


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2011. február 21. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 4,903 Kategória: Italok » Borok
Előző cikk: A bor és az egészség (videó) Következő cikk: A bor megértése


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: