A Tokaji mint gyógybor


A Tokaji mint gyógybor

A hagyomány szerint Aszklépiadész (szül. Kr.e. 128-ban) híres ókori orvos fedezte fel a bor gyógyászati értékeit. A bort külsőleg alkalmazták borogatásra, bedörzsölésre. Spártában az újszülött csecsemőket borban fürösztötték meg. Az ókori gyógyászat nemcsak tisztán rendelte el a bor fogyasztását, hanem mindenféle gyógyfüvekkel készült gyógyborok alakjában is. Készítettek mentabort, tengeri hagymabort, mirtuszbort. Az italok között előkelő helyet foglalt el a bor, amelyet Hippokratész, a legnagyobb görög orvos, egészséges és beteg ember számára egyaránt csodálatosan megfelelőnek nevezett, feltéve, ha azt helyes mértékben fogyasztják. Platón azt tanácsolta, hogy a tiszta bort őrizzék meg az aggok számára, hogy ennek élvezetétől megerősödjenek, megfiatalodjanak.

A reneszánsz ember az ókori tudományosság újra felfedezését hozta, ekkor már természetes antibakteriális hatású folyadékként használták a bort. A bor savtartalma és alkoholtartalma a különböző drogok, színanyagok kioldását segítette elő, ami gyógynövényeknél nagyon fontos volt. A borokat a belső fertőtlenítés mellett nyílt sebek fertőtelnítésére, kezelésére is használták.

Tudományosan gyógybornak nevezhető az az ital, amelyek borral készültek, gyógyító, pl. vérképző vagy erősítő hatásuk tudományosan bizonyított.

A XVI. század második felétől kezdve tekintették az aszúbort, valamint az eszenciát gyógybornak. Eleinte a természettudósok azt hitték, hogy az itteni borok kiválósága a szőlőtőkében, a vesszőben vagy a bogyóban rejtőző igazi színaranynak köszönhető. Köztudott volt, hogy a beteget kiveti az ágyból és erővel ruházza fel. Később gyógyszervegyészek kimutatták, hogy a hegyaljai nedű 14 féle ásványi anyagot tartalmaz, amelyek így együtt különösen jótékony és serkentő hatással vannak az emberi szervezetre. Az aszúszemekből bőrápoló krémet állítottak elő. Vérszegénység esetén, lassú lábadozás idején ma is fontos szerepet játszik a beteg táplálásában a bor, itt is elsősorban a tokaji, éspedig a tokaji aszú és az édes szamorodni. Az aszú így különösen fontos szerepet játszik a roboráló gyógyszerek előkészítésében. A tokajinak egyik legfontosabb tulajdonságaként tartották számon, hogy a benne levő fontos elemek gyorsan felszívódtak a vérbe, így az értékes hatóanyag rövid idő alatt a szervezet rendelkezésére állott. Ezek az értékes anyagok: cukrok, vitaminok, és a foszforsav, amelyek nélkülönözhetetlenek a jó emésztéshez. Nagyon hatásos az asztma gyógyításánál és egyéb bronchiális betegségek kezelésénél.

Forrás: www.tokajbor-bene.hu


Szerkesztés dátuma: kedd, 2011. augusztus 23. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 1,582 Kategória: Italok » Borok
Előző cikk: A Tokaji borvidék története Következő cikk: A Tokaji szőlőfajták


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: