
1. Bort sohase igyál éhgyomorra! Ivás előtt édességet ne egyél!
2. Jobban esik a bor, ha közben eszegetsz.
3. Ivás közben használd ki mind az öt érzékszerved: Gyönyörködj a bor színében, élvezd a
bor ízét, zamatát, illatát, a poharak csengését!
4. A bort, ha gyakran is, de mindig kisebb kortyokban igyad, így kevésbé árt meg! A bort
élvezni illik, nem vedelni.
5. Minden borfajtát külön kóstolj! Ne keverd a borokat!
6. A kóstolás útja fokozatos legyen, a közönséges bortól az aszuig! Sz. János áldásaként
(utolsó pohár) kocsisbort igyál, az édes borok után érzed igazán a természetes borok igazi
jó ízét, zamatát!
7. Tarts mértéket a borivásban! Szeresd a bort, de légy
erősebb nála! Az ittas ember már nem ember!
8. Más borát ne becsméreld, magadét ne dicsérd!
9. A borivás szertartás! Tartsd meg a koccintás
szabályait: Nézz a szembe; fogd a talpát a pohárnak;
poharad peremét hölgyek, idősebbek poharánál lejjebb
tartsd! Ne fertőzd a pince levegőjét dohánnyal,
slágerekkel, műdalokkal!
10. Amikor élvezed a bort, mindig gondolj legalább egy
percig arra, hogy mennyi munka, fáradtság van egy
pohár borban!
…és még két jótanács:
1 Inkább legyen az orrod borvirágos, mint a fogad vízköves!
2 Mindig mértékkel és tartózkodással igyál: mérték a vödör, tartózkodás az asztal alatt…