Italajánló - Milyen ételhez milyen bort...


Italajánló - Milyen ételhez milyen bort...

Érdekes kérdés, hogy milyen ételekhez, milyen borokat ajánljunk. A bor meg tudja adni azt a különleges ízt, bukét, ami kiegészítheti, és tökéletessé teheti a felkínált ételünket.

Borivásnál lehetőleg a könnyű boroktól haladjunk a tüzesebb borok felé, a világosabb színűtől a sötétebb, szárazabbtól az édesebb , a fiatalabbtól az idősebb évjáratú felé.

Étkezés előtt ajánljuk, a következő borokat: étvágygerjesztőként aperitifet - égetett szeszesitalt, ürmöst, fűszerezett bort - kínáljunk. Egy pohárka aszú vagy szomorodni is jó étvágyat csinál!.

Előételekhez ajánljuk, a következő borokat: könnyű, alacsonyabb szeszfokú asztali fehér bort /olaszrizling, leányka, kecskeméti ezerjó/ vagy rozét kínáljunk.

Szendvicsekhez fogyasszuk a következő borokat: Kaszinótojáshoz, stb könnyű, nem nagyon savas bort/leányka, olaszrizling/, gombához inkább vörösbort igyunk, pirított májhoz: fehér / tokaji furmint vagy más tokaji bor/ és vörösbor /szekszárdi kadarka/ illik. Libamájhoz: a félédes, édes fehér borok/Tramini, Muscat/ és természetesen a csemege borok /tokaji szomorodni/ íze esik jól.

Levesekhez ajánljuk, a következő borokat: ritkán iszunk bort, de a tartalmas levesekhez, mint pl. az Újházy tyúkleves, könnyű száraz, és félszáraz bor / hárslevelű / és újabban a száraz rosé való.

Halakhoz főtt, szószos halakhoz ajánljuk, a következő borokat: száraz és félédes / móri ezerjó /, félszáraz rozé és könnyű vörösbor a kedvelt, a sült vagy rántott halhoz könnyű vörösborok, rozé vagy illatos, édes fehér bor /Muscat ottonel/ való. A pisztránghoz, lazachoz viszont testesebb édeskés vagy édes fehér bort /badacsonyi szürkebarát/ töltsünk a pohárba. Halászléhez: a szekszárdi kadarka ajánlott.

Sült, fehér húsokhoz, pecsenyékhez és szárnyas sültekhez ajánljuk, a következő borokat: legjobb a könnyű száraz fehér és vörösbor, és újabban a száraz rozét ajánlják.

Marhahúshoz fogyasszuk a következő borokat: testes száraz és félszáraz fehérborokat /egri bikavér, szekszárdi kadarka/.

Vadhúsokhoz fogyasszuk a következő borokat: testes minőségi borokat, óborokat töltsünk a poharakba.

A marhapörkölthöz, paprikás húsokhoz: vörösbort igyunk /villányi burgundi, soproni kékfrankos/ .

Sült kacsához: a badacsonyi kéknyelű és a tokaji furmint illik.

Sajtokhoz ajánljuk, a következő borokat: a könnyű fehér- és vörösborok, a rozék, az erős ízű és füstölt sajtokhoz a testesebb száraz és félédes fehér-, a félszáraz rozé és a testes minőségi vörösbort.

Édességekhez, süteményekhez, pudingokhoz: édes borokat kínálhatunk.

A fehérborokat / és a csemege borokat, vermutokat is 10-12 fokra kell hűteni, a vörösborokat 16-18 C. fokon, csaknem szobahőmérsékleten tartva ajánlatos fogyasztani.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2009. október 19. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 4,793 Kategória: Italok » Borok
Előző cikk: Húsvét, ünnep, és fehérbor Következő cikk: Miért használjuk a bordekantálót?


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: