Bodzavirág bor:
Végy bodzavirágot, szedd le az szárárúl. Szárazd meg egy tiszta ruhában az szélben, s ne az verőfényen. Egészen őszig hadd álljon úgy, hogy meg ne penészedjék, s mikor az must forr, tedd belé az bodzavirágot, s jó ízű lészen attúl, mint a muskotály-bor.
Mai változat receptje:
- 5 l viz
- Egy liter lemorzsolt bodzavirág
- 1 citromot héjastól
- 1 kg cukor
- 3-4 evőkanálnyi sör
5 l vizet felforralunk 1 kg cukorral, ezzel leforrázzuk a bodzavirágot. Egy nagy edénybe teszünk mindent, belekarikázzuk a citromot héjastól. Ha kihűlt, belekeverünk 3-4 evőkanálnyi sört, egy napig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Demizsonba töltjük, lazán ledugaszoljuk. Ha már nem gyöngyözik „nem forr”. Áttetsző üvegekbe töltjük, illatos muskotályos ízű bort kapunk. Hűvös helyen tároljuk.