Rozsmarint-bor:
Az rozsmaritn virágbúl végy olajat, s szintén olyan haszna vagyon, mint balsamumnak. A rozsmarint-bort úgy csinálják, mit az több fűves borokat, s minen nyavalyák ellen jó: megerősíti az tagokat és ereket, megszépíti az ábrázatot, ha megmosdanak véle, jószagú lélegzetet csinál, jó az foghúsnak, meggyógyítja az fenét, jó a köszvény ellen.
Mai változat hozzávalói:
- 1,5 l rizling fehérbor (2 üveg)
- 120 ml víz
- 120 ml cukor
- 2 citrom héja
- 2 evőkanál szárított rozmaring
- 60 ml méz
Melegítsük forróra a vizet, keverjük hozzá a cukrot, rozmaringot és mézet. Hagyjuk ázni 10 percig. Öntsük hozzá a bort. Melegítsük újra, de ne hagyjuk, hogy lobogni kezdjen. Tegyük hozzá a citrom héjat. Zárjuk le a tüzet. Fedjük le és hagyjuk még pár percet, hogy az ízek átvegyék egymás aromáját. Szűrjük le és kínáljuk forrón.