Magyar konyha - Italok - Egyéb italok

   

A sör, a bor és a pálinka gyógyhatásai
A sör, a bor és a pálinka gyógyhatásai   Két európai országban már receptre kapható a sör: aki Lengyelországban és Csehországban vesekő betegségben szenved, sörét a társadalombiztosítás fizeti! Ugyan itthon erre még várnunk kell, de lássuk, vajon tényleg vannak-e jótékony hatásai a legnépszerűbb alkoholos italoknak, mint a sör, bor és pálinka.
Abszint
Az abszint egy rendkívül magas (50%-nál több) alkoholtartalmú ital, mely növényi kivonatokból, főleg fehér ürömből, ánizsból, édesköményből készül, de tartalmaz még citromfűt, méhfűt, izsópot és angyalgyökeret is. Színe a klorofill jelenlétének köszönhetően smaragdzöld, íze pedig kesernyés. Ebből kifolyólag vízzel hígítva és cukor hozzáadásával fogyasztják.
Bailey's
A krémlikőrök a világ legfiatalabb italkategóriájának számítanak a szeszes italok között, mindössze néhány évtizedes multtal rendelkeznek. A "társaság krémjének" számító Bailey's verhetetlenül vezeti a likőrök eladási listáját. A világon percenként 1600 pohárnyit fogyasztanak belőle.
Fűszeres zsákocska téli italokhoz
Hozzávalók: 8 rúd fahéj, felaprítva 2 db szerecsendió, összezúzva 6 dkg egész szegfűszeg 8 dkg szárított narancshéj, felaprítva 6 dkg szárított áfonya   Elkészítés A hozzávalókat alaposan elkeverjük, majd nagyobb evőkanálnyi adagokban tüllzsákokba töltjük. Egy zsákocska kb. 1 liter tea vagy forralt bor ízesítéséhez elegendő. Felhasználáskor a zsákot kb.
Gin
Ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgokat, akkor azt mondhatjuk, hogy a vodkához hasonlóan a gin is egyfajta gabonapárlat, csak az utóbbi borókával van ízesítve. A gin történelme is a középkorban gyökerezik, és valahol Itáliában kell az eredetét kutatnunk, ahol a XII. századi szerzetesek felfedezték az alkoholba áztatott boróka jótékony hatását.
Jägermeister
A Jegermeister telán a legkedveltebb "házibulipiák" egyike, így érdemes egy kevest foglalkoznunk a történelmével, ami viszont amilyen régre vezet vissza, annyi titok őrzi. A vállalkozást Wilhelm Mast alapította Wolfbüttel városkájában 1878-ban. Az ital akkor még név nélkül örvendett népszerűségének.
Metaxa
A Metaxát sokan görög brandynek tartják, de mind a gyártási eljárása, íze, fogyasztási javaslatai, karaktere alapján elkülönül a hagyományos brandyktől. A Metaxa külön kategória önmagában: Spyros Metaxa görög úr 1880-ban úgy gondolta, hogy hatalmas lehetőség rejlik a mintegy 5000 éves hagyományokra visszatekintő görög borkészítésben.
Rum
A bárosok számára talán ez az alapital a legkedvesebb párlatféleség, mivel a legkülönfélébb ízvilágú italokat öleli fel.
Tequila
A Tequila ősét már a Kr.e. III. évszázadban ismerték és fogyasztoták az aztékok. De igazi párlat csak akkor lett belőle, mikor a Cortesi hadjáratokat követően az európaiak rájöttek, hogy az indiánok körében előszeretettel fogyasztott mézédes "pulque" tökéletesen alkalmas a lepárlásra.
Vodka
Hogy szülőföldje hol volt, mindmáig vitatott. Neve oroszul, lengyelül egyaránt a voda (víz) kicsinyített változata. érthető, hiszen a vodka világos színű, desztillált ital, nincs jellegzetes illata, aromája. Viszont vitathatatlanul téves az a feltevés, hogy eredeti alapanyaga a burgonya, hiszen azt a spanyolok a 16.

11 cikk | 1 / 2 oldal