Tequila


Tequila

A Tequila ősét már a Kr.e. III. évszázadban ismerték és fogyasztoták az aztékok. De igazi párlat csak akkor lett belőle, mikor a Cortesi hadjáratokat követően az európaiak rájöttek, hogy az indiánok körében előszeretettel fogyasztott mézédes "pulque" tökéletesen alkalmas a lepárlásra. Készítését azóta is szigorúan ellenőrzik, így csakis Mexibó egyes területein gyártható, Tequila néven.

A kék agavet megfőzik, majd erjesztik, végül kétszer lepárolják, így készült nyers, színtelen párlat némi vízzel való higítás után, blanco/silver tequila néven kerül forgalomba. További érlelés és ízesítés után a már aranyszínű párlat reposado tequila néven kerül a bárok polcaira. A Gold annyiban tér el a Silvertől hogy karamellát tartalmaz.

A közhiedelmekkel ellentétben a Tequila nem "kaktuszpálinka". Egyrészt pálinka néven csakis hazánkban lehet forgalomba hozni bármit, lévén a szó hungaricumként van feljegyezve, külföldön, maximum gyömölcspárlat nevet használhatnak. A másik, hogy ugyan a kék agave hasonlít a kaktuszhoz - tüskések a levelei - de mégsem közéjük tartozik, lévén liliomféle. A növény hosszas fejlődés után, csak nyolc, tíz, esetenként tizenkét éves korában válik alkalmassá a szeszipari feldolgozásra, így a Tequila alapanyagellátása időnként akadozik, és ez némiképp magyarázatot ad a Tequila magas árára.

Több minőségi tequila létezik, de hazánkban a Sierra különböző fajtái az elterjedtek, a legtöbb koktél ebből készül (habár a mexikói kormány nem ismeri el a Sierrát). Több Standardkoktélban használják a szórakozóhelyeken. A Long Island Ice Tea-ben, a Topico-ban, az Acapulco-ban, a Margarita-ban, és a közkedvelt Tequila Sunrise-ban.

A hagyományos fogyasztása az, hogy a tequilát kiöntjük kis felespohárba, a kezünkre (célszerű a hüvlykujj felett) sót (Silver esetén) vagy fahéjjat (Gold esetén) szórunk, a és ugyanebbe a kezünkbe Citromot ill. narancsszeletet fogunk (előbbi a Silver, utóbbi a Gold). A másik kezünkbe kényelmesen megfogjuk a felespoharat és mehet.

A sorrend: Só/fahéj Tequila Citrom/narancs.

Forrás:
bartender.mindenkilapja.hu


Szerkesztés dátuma: szerda, 2011. március 9. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 2,728 Kategória: Italok » Egyéb italok
Előző cikk: Rum Következő cikk: Vodka


   Tetszik  
Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: