A krémlikőrök a világ legfiatalabb italkategóriájának számítanak a szeszes italok között, mindössze néhány évtizedes multtal rendelkeznek. A "társaság krémjének" számító Bailey's verhetetlenül vezeti a likőrök eladási listáját. A világon percenként 1600 pohárnyit fogyasztanak belőle.
A sikertörténet 1974-ben kezdődött, amikor a gyártás technikai feltételei lehetővé tették, hogy a palackban lévő, kizárólag természetes alapanyagok, az ír whisky, a friss tejszín, a kakaó a kávé és a vanília házasítása tartósnak bizonyuljon, a tejszín ne csapódjon ki, az összetevők ne válljanak szét. A Bailey's záloga, a minőség, és a hosszú eltarthatóság.
A készítésnél felhasznált Ír Whisky minimum három évet tölt amerikai bourbonös hordókban, a tejszín a legfrisebb, különleges, mivel a háztartásokban felhasznált tejszínekhez képest kétszer magsbb a zsírtartalma. A keresett márka rendkívüli népszerűsége komoly háttéripart kíván. Írországban, több mint félszázezer tehén csak azért legel, hogy megfelelő mennyiségű tejet az ír nemzeti likőr elkészítéséhez.
A tökéletességhez hozzátartozik, hogy a tejszínt maximum két óra alatt fel is használják az italhoz. A Bailey's zseniális koktélalapanyag, kávéval is ajánlható, de sok más helyen is megállja a helyét. De vigyázat, savas gyömölcsökkel, gyömülcslevekkel sose keverjük, hacsak nem valami túrós darabos koktélt akarunk viszontlátni.
Három típusa van. Az Oroginal, a karamellás, és a mentás-csokoládés. A következő koktélokat keresd ha Bailey's-re vágysz: Bailey's coffee, BBC, Space Coffee, Mudslide, Chocolatini. A Bailey's alapanyaga miatt a whisky-hez hasonló módon fogyasztandó. Old Fashioned Pohárban, jéggel, és jókedvvel.
Forrás:
bartender.mindenkilapja.hu
15dkg cukor
2dl víz
4cs.vaniliáscukor
5 evőkanál capuccinó por
3 dl tartós tejszín
2,5 dl rum
A cukrot a vizet a vaniliás cukrot és a cappuccinóport összefőzzük.
Ha kihűlt, belekeverünk 3 dl tartós tejszínt és a 2,5 dl rumot.
Nagyon finom!
Állítólag ha rum helyett vodkával, és a víz helyett tejjel csinálom, akkor az is nagyon jó! :-)