Vodka


Vodka

Hogy szülőföldje hol volt, mindmáig vitatott. Neve oroszul, lengyelül egyaránt a voda (víz) kicsinyített változata. érthető, hiszen a vodka világos színű, desztillált ital, nincs jellegzetes illata, aromája.

Viszont vitathatatlanul téves az a feltevés, hogy eredeti alapanyaga a burgonya, hiszen azt a spanyolok a 16. század második felében hozták be Dél-Amerikából Európába, ahol a 18. században terjedt el. Lengyelországban azok a németek honosították meg, akiket III. ágost (1733-1763) telepített be. A lengyel parasztok nehezen barátkoztak meg vele, mert voltak papok, akik azzal riogatták őket, hogy a burgonya káros az egészségükre. ők ugyan fogyasztották a burgonyát, de attól tartottak, hogy elterjedése esetén burgonyaliszttel kevert búzalisztből készülne az áldozáshoz használt ostya, s annak már a létezése is szentségtörés lenne. Annyi biztos, hogy Lengyelországban soha nem sütöttek ostyát burgonyaliszttel, de III. ágost utóda, Szaniszló ágost uralkodása idején (1764-1795) - amikor már vodkát készítettek belőle - a parasztok megbarátkoztak a burgonyával. A vodka addig sem volt ismeretlen Lengyelországban és Oroszországban: már a 15-16. században széles körben fogyasztották. Akkor gabonából készült. Gyártása Nagy Péter cár uralkodása alatt (1682-1727) korszerűsödött, ezért lett a klasszikusnak számító italfajta neve petrovszkaja vodka. A később burgonyából párolt nem szorította ki a gabonavodkát, megfértek egymás mellett. A vodka alapanyaga, gyártása, desztillálása egyszerű, az égetett szeszek közül a legíztelenebb. Talán éppen ezért illik legjobban az olyan ínyencfalathoz, mint a kaviár. Igen, ínyencfalathoz, mert Lengyelországban is, Oroszországban is nemcsak étvágycsinálónak, előétel - zak±ski, illetőleg zakuszki - előtt, de azzal együtt, sőt utána is fogyasztják.

A vodka akkor élvezhető igazán, ha a hőmérséklete nem magasabb tíz foknál.

Hogy a vodka - ha nem is egészen úgy, ahogy általában Oroszországban és Lengyelországban fogyasztják - már világszerte elterjedt, az mindenekelőtt semlegességének köszönhető. De az is hozzájárult a népszerűségéhez, hogy készítése a mindenhol beszerezhető nyersanyagból egyszerű, mert míg más italokat - gondosan ügyelve az eljárás titkára - különböző hozzávalókkal kell gazdagítani, a vodkánál az ízek kivonása fontos.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2009. október 29. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 6,379 Kategória: Italok » Egyéb italok
Előző cikk: Tequila Következő cikk: Whisky


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: