Whisky


Whisky

Német szesziparosok úgy vélték, elegendő, ha skót vizet hozatnak Speyside-ból, és már megvásárolták a skót whisky titkát. éppen úgy kudarcot vallottak, mint a japánok, akik jóval tovább mentek: az üvegekre ragasztott címke kedvéért egy Aberdeenre átkeresztelt városban készítették a whiskyutánzatot. A skótoktól elorzott név azonban senkit nem tévesztett meg.

A skót whisky utánozhatatlan. Hogy miért csak Skóciában lehet igazi skót whisky-t készíteni, az ugyanúgy megmagyarázhatatlan, mint az igazán nagy borok utánozhatatlansága. Mi lehet a skót whisky titka: az árpa, az élesztő, a skót víz, a skót levegő? Vagy a desztillálás módszere? Abban sincs semmi különleges.

A XIX. század végén a Scotch még tiszta ital (straight whisky) volt, így szokták meg a skótok. S amikor elkezdték keverni, vegyíteni, az egész világon elterjedt a blended whisky.

Mi a blended whisky titka? Mindenekelőtt bizonyára az, hogy pontosan betartják a gyártási technológiát. Ahogy az árpa a desztillálóüzembe érkezik, megtisztítják, vízbe öntik, és meghatározott ideig érlelik. Ezután cementlapon elszórják, ott két-három nap alatt kicsírázik, s négy nap múlva már "malátás". Akkor lyukacsos fémlapon keresztül tőzegtűzből áradó forró levegővel megszárítják - ennek a tűznek a füstje adja meg a csíra fanyar ízét -, majd forró vízzel átjáratva kivonják belőle az olvadó anyagokat. A megmaradthoz hozzáadják az élesztőt, ami az alapanyag cukortartalmát alkohollá és karbon-dioxiddá alakítja, az utóbbi elpárolog, s így az árpából whisky lett. Desztillálás után alkoholtartalma 55 százalék. Hordóban - legjobb az amerikai tölgy - megérik.

Hogy az árpa honnan származik, az lényegtelen. Teremhet otthon vagy Angliában, de jöhet Ausztráliából vagy Kanadából. Sőt az importált árpa általában jobbnak bizonyul, mert szárazabb, mint a hazai. De hogy mitől lesz a skót whisky igazán Scotch, az más kérdés. Ehhez vitathatatlanul van köze a keverésnek.

Ezután következik a "blending", ezt a whiskykészítés igazi mesterei végzik, akik elsősorban szaglókészségükkel, orrukkal dolgoznak. A vegyítés mértéke általában 40 százalék malátawhisky (malt whisky), 60 százalék a főleg kukoricából készült, ízében és illatában jellegtelen gabonawhisky (grain whisky), de az arány akár fordított is lehet. Ez már a "vegyítő" hozzáértésén, ha úgy tetszik, megérzésén múlik. Palackozás előtt a whiskyt skót tavak vizével lágyítják, és átszűrik.

A blended whisky ismertebb fajtái a könnyű Highlands (Felföldi), a jellegzetesen malátaízű Lowlands (Skót síksági), a testes Campbeltown és az Islay vidékén készült illatos whisky. Közöttük a különbséget a melegítés hőfoka és a hozzájuk kevert anyagok adják. A Scotchnak nevezett skót whisky 43 százalék alkoholtartalmú, három-öt évig érlelik, a legjobb minőség tizenöt-húsz év alatt érhető el.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2009. október 29. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 3,541 Kategória: Italok » Egyéb italok
Előző cikk: Vodka


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: