Kávé készítmények, italok (videó)


Kávé készítmények, italok (videó)

Mericano

Forró vízzel higított eszpresszó, amely filterkávéra hasonlító kávéital, de megmarad az eszpresszó íze.

Café Frappé

˝-ed rész erős kávé ˝-ed rész fagyival mixerben összekeverve.

Cappuccino

1/3 rész eszpresszó, 1/3 rész gőzölt tejjel és 1/3 rész tejhabbal.

A capuccino nem hosszúkávé és tejszínhab, hanem eszpresszókávé és krémesített tej keveréke. Először a tej habosítóval kezdünk, minden eszpresszógépen megtalálható egy habosító fej. Engedjük ki a gőzt, majd a fej végét helyezzük bele a tejbe, nyissuk meg, tisztítsuk le a fejet, majd engedjük ki a gőzt. Készítsük el az eszpresszókávét a már ismert módszer szerint.

Amíg a kávé készül, az edényt körkörös mozdulatokkal megütögetve készítsünk tejhabkrémet. A krémesített tejet töltsük bele a kávéba, cukorral és vízzel szervírozzuk. Csak a vendég kérésére szórjuk meg fahéjjal vagy kakaóval.

Con Panna

Eszpresszó kávé a tetején tejszínhabbal.

Dupla eszpresszó

Kétszeres adag eszpresszó.

Eszpresszó

Csak tiszta főzőfejet használjunk, ellenőrizzük, hogy tiszta-e a kávépiszton, és, hogy megfelelő mennyiségű az őrlemény. Az őrleménytartó alá helyezzük a kanalat és jelen esetben két adagról beszélünk, így kétszer kell meghúzni a kart. Érdemes kicsit megütögetni a kanál oldalát, hogy a kávéőrlemény elsimuljon. A tömörítővel varázsoljuk teljesen simává. A kávé készítése előtt engedjünk át egy kis vizet a főzőfejen, hogy ne állott vízzel dolgozzunk. Helyezzük fel a főzőkanalat, nyomjuk meg a dupla gombot, addig készítsük el a szervízt: kistálca, csészealj, kanál, cukor, víz. A kávé mellé azért szokás vizet szervírozni, mivel a kávé csersavas ital, és jólesik utána pár korty vizet elfogyasztani. Igény esetén tejjel vagy tejszínnel szervírozzuk a kávét. A jó eszpresszókávé ismertetőjegye a megfelelő állagú és vastagságú krém.

Galliano Hot Shot

Egy eszpresszó kávéból, gallianóból, és tejszínből áll az ital. Készítsük el az eszpresszó kávét. A shotos pohárba töltsük a gallianót, kb. két centilitert. Bárkanál segítségével rétegezzük rá a kávét, majd töltsük rá a tejszínt szintén bárkanállal.

Hosszúkávé (Café Lungo)

A szokásosnál több vízzel oldjuk ki a kávéőrleményt, de még mindig nem oldottunk ki túl sokat a főzéssel. A kávéital 100 ml - 120 ml.

Ír kávé

karamellizált cukorral ízesített ír whiskey hosszúkávéval, sűrű tejszínnel

Kapuziner

a feketekávét tejszínhabbal dúsítják és a tetejét megszórják kakaóporral.

Krémkávé (Café Créme)

Normál erősségű eszpresszó kávé, krémes réteggel.

Latte macchiato

A Macchiato nagyobb testvére a Latte Macchiato, krémesített tejből, tejhabból és eszpresszó kávéból áll. Kezdjük a tej habosításával a már ismert módon. Egy nagyobb pohárban krémesítsük a tejet, majd készítsük el az eszresszó kávét. Fontos, hogy kiöntő edénybe főzzük le ilyenkor a kávét. Amint elkészült, az ital tetejére öntsük az eszpresszót, ami a tej és a tejhab között megáll. Hosszabb szárú kanállal szervírozzuk az italt.

Latteccino

Átmenet a tejeskávé és a cappuccino között.

Macchiato

A Macchiato, más néven foltoska, népszerű ital. A tejhabosítással kezdjük: engedjük ki a gőzt, nyissuk meg a gőzcsapot, a megfelelő térfogat elérése után zárjuk el, takarítsuk le. Engedjük ki a gőzt ismét. Most jöhet az eszpresszókészítés a már ismert módon. Amíg a kávé készült a tejet krémesítjük. A végén a kávé tetejére töltsünk egy pötty tejhabot, majd vízzel szervírozzuk.

Melange

A melange gyakorlatilag ugyanaz, mint a latte machiato, csak mézet kell a pohár aljára tenni.

Habosítsuk fel a tejet, krémesítsük. Rakjunk mézet a pohárba, öntsük rá a krémesített tejet, majd öntsük hozzá az eszpresszó kávét.

Mexikói kávé

hosszúkávé tejszínnel, csokoládéval, barnacukorral,

fahéjjal és gyömbérrel ízesítve, tejszínhabbal

Mocha

Csokoládé ízű tej alapú eszpresszó, 1/3 rész eszpresszó 1/3 rész habosított tejjel, amelyben 1/3 rész kakaót olvasztunk fel.

Romano

Egy adag eszpresszó friss citromhéjjal díszítve.

Schlagobers

Eszrepsszó tejszínhabbal.

Schwarzer

Eszpresszó

Tejeskávé (Caffe Latte, Café au lait)

˝-ed rész normál erősségű kávé, ˝-ed rész meleg tejjel.

Wiener melange

˝-ed rész normál erősségű kávé és ˝-ed rész meleg tej, csokoládéval meghintve.

Forrás:
www.gasztromanko.hu


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2011. február 21. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 4,510 Kategória: Italok » Kávé
Előző cikk: Eszközök bemutatása Következő cikk: Kávéfajták


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: