Hazánkban is egyre magasabb szintre fejlődik a kávéfogyasztás kultúrája, egyre szebb és finomabb kávékat lehet fogyasztani.
A kávékészítéshez két eszköz szükséges: kávédaráló, eszpresszó gép. A kávédarálóba borítsuk bele a pörköltkávé-szemeket, a gomb megnyomásával elindul a darálás, majd az őrlemény tartóban megkapjuk a kávét. Az őrlemény beállításának pontosságát bízzuk szakemberre. A kávédaráló fontos része a tömörítő fej, ami nem minden darálóban található meg, némelyiknél kézi tömörítőt használunk. A daráló oldalánál látható kar segítségével fogjuk az őrleményt a kávépisztonba belehúzni.
Az eszpresszó gépnek többféle változata létezik, egy-, kettő- vagy akár többkaros verziót is lehet kapni. A kávégépen a fémszínű részeket ne fogjuk meg, mert azok általában mindig forróak. A csészéket talpukkal lefelé tároljuk a kávégép tetején, mert így mindig a csésze alja fog felmelegedni, nem a pereme.