Zwack Unicum


Zwack Unicum

1790 óta eredeti recept szerint gyártott gyógylikőr, Brand a javából. Sőt, már-már a siker szimbóluma. Lássuk mi az ára a tartós sikernek?

Receptjét senki sem tudja, mert titkos.

De ha tudnánk, se lenne érdemes otthon próbálkozni, ugyanis ez a likőr remekmű több, mint negyven féle gyógynövényből készül, már több, mint kétszáz éve ugyanúgy. Nem is érthető a gyenge utánzatok térnyerése, hacsak az általános fogyasztói kultúra hanyatlására bnem gondolunk. Méltó ellenfele azonban az Unicumnak a Ferencz Keserű Pannonhalmáról, vagy a mecseki itóka, bár előttem ismeretlen, hogy gyártja e még valaki mostanság...)

A gyógynövények egy részét harminc napig áztatják, a másik részét párolják. Ezek után legalább hat hónapig érlelik tölgyfahordóban. Bár az Unicum a gyomorkeserűk kategoriájába tartozik, egyszerre aperitif és digestiv, vagyis étkezés előtt étvágygerjesztőként fogyasztható, utána pedig az emésztés serkentésére. 

Itt kell megjegyeznünk, hogy Zwack úr sem úgy született, hogy kipattant a fejéből a szikra, s lőn Unicum recept. Az előzmények a középkori szerzetesek találmányáig, a benedictin jellegű keserű likőrökig vezethetők vissza.

Azonban az Unicummal érdemes vigyázni! Mint általában az erős és gazdag összetevőjű likőrők, itt is igaz a mondás: csak óvatosan, s módjával adagoljuk, mint a gyógyszereket. Túlfogyasztása kegyetlen mérgezési tünetekkel járhat, enyhébb esetben egy életre szóló undorral társítva. A gyakorlatból lehet tudni, hogy az unikum mindig eldönti a bármilyen tőle független okból liftezésbe kezdő gyomor sorsát! Tartalom vagy ki, vagy be, - a probléma nem marad függőben. 

A Zwack Unicum 1790-ből származó receptjét állítólag az Esztergomi Bazilika levéltárában őrzik. (A név eredete közismert: II. József gyomorbántalmaira kínálta Dr. Zwack az általa készített kis gyomorerősítőt, erre mondta az uralkodó, hogy "Das ist ein unicum", és milyen igaza volt.) Zwack egyébként sokat ravaszkodott a titok megőrzése végett, állítólag össze-vissza rendelt mindenféle hozzávalót, méghozzá nagy tételben a világ minden tájáról, de hogy melyikeket használta végül az ital elkészítéséhez, az mindig az ő titka maradt.

Így aztán nem lehet koppintani a likőr receptjét, bár időről időre vannak kezdeményezések, de például ez a recept védte meg az italt az elmúlt rendszerben is, amikor állami szinten gyártották a hamis unicumot, míg Olaszországban készült az eredeti. A több mint negyven gyógynövényből készülő ital receptjét csak a család bizonyos tagjai ismerik. A beszállítók elől úgy védik, hogy a beszállított hozzávalók csak egy titkos kódot kapnak a gyárban, a gyártási folyamatban ezek alapján kezelik őket, de hogy melyik mi és milyen arányban kerül az italba, az nem derülhet ki. 

Receptvarázs 58. adás from Kontraszt Web és Videóstúdió on Vimeo.

ZWACK UNICUM RT., BUDAPEST, SOROKSÁRI ÚT 2

Forrás 


Szerkesztés dátuma: kedd, 2011. december 6. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 4,308 Kategória: Italok » Különleges magyar likőrök
Előző cikk: Győri likőrök


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: