A pálinka elnevezései:
- három emberes pálinka – (két ember lefogja a harmadik a szájába tölti);
- ákovita – az élet vize – az aqua vitae latin kifejezésből;
- baracilin – barackpálinka (mint gyógyszer);
- bugyi – a XIX. Században pálinkaárusító helyek jöttek létre butik néven, innen jött a népies elnevezése;
- célzóvíz;
- cs-vitamin – cseresznyepálinka (a C-vitamin mintájára);
- epörnyepálinka (eperpálinka);
- gebula – szeszes víz és a romák fogyasztják;
- guggolós, (guggolva kell elhaladni az ablak alatt, nehogy megkínáljanak vele);
- gugyi;
- kerítésszaggató – az erős (inkább a rossz alapanyagból, vagy rosszul lefőzött) pálinka jelzője;
- kugyi;
- lámpás;
- nerángass;
- papramorgó;
- sutulás - söprő pálinka, igen rossz minőségű, hitvány, de olcsó égetett szesz-fajta, a borkészítés során megmaradt “seprő”-ből készítik;
- szemvíz;
- szilvórium – hordóban érlelt szilvapálinka;
- szíverősítő;
- lacibetyárköpés;
- majomtej;
- nyakolaj;
- anyatej;
- boszorkányfing;
- geberdusz;
- gyűlölömital;
- piaclégyköpés.
A pálinkahordó elnevezései:
- berbence (Erdély, Zemplén);
- csobolyó - lapos fahordó (Erdély);
- bucska vagy bucsku (9 literes hordó Zala);
- butykoskorsó;
- votykásfazék;
- kobak;
- kobaktök;
- butykos;
- butella vagy butélia.
Forrás:
www.palinkacimke.hu